Negotin: „Niti tradicije“ u Mokranju 1Foto: Dom kulture Negotin

Posvećen čuvanju i negovanju tradicije, izvorne muzike, igre i pesme, kao i tradicionalnih instrumenata i autentične narodne nošnje i običaja, tradicionalni program „Niti tradicije“ koji se odvija u okviru „Mokranjčevih dana“ još jednom je u Mokranju okupio brojne poštovaoce narodne tradicije.

Polaganjem venaca i cveća na spomen bistu Stevana Mokranjca, čija je porodica poreklom iz Mokranja, počast velikom srpskom kompozitoru na ovaj način odale su delegacije opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Festivala „Mokranjčevi dani“, Mesne zajednice i КUD „Mokranjac“.

Tradicionalni program „Niti tradicije“ koji se u okviru festivala „Mokranjčevi dani“ priređuje od 2007. godine odvijao se u porti Crkve Svete Trojice.

Svoje umeće brojnim poštovaocima narodne tradicije prikazali su Кulturno umetničko društvo „Čučuk Stana“ iz Sikola i Ansambl narodnih igara i pesama КUD „Dimitrije Кoturović“ iz beogradske opštine Rakovica.

KUD „Čučuk Stana“ skoro pola veka aktivno nastupa širom Negotinske krajine nastojeći da ljubav prema folkloru, pesmi i igri prenese i mlađim generacijama.

Posetioci programa „Niti tradicije“ uživali su i u nastupu Ansambla narodnih igara i pesama КUD „Dimitrije Кoturović“ poznatog po vrhunskoj igri, virtuoznošću orkestra i lepoti autentičnih narodnih nošnji.

Tradicionalnim posluženjem: kačamakom, sirom, kuvanim kukuruzom i mekikama vredni Mokranjci sačekali su učesnike i goste programa „Niti tradicije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari