Negotin: 56. “Mokranjčevi dani” slavili horski zvuk uz srpske i svetske premijere 1Foto: Dom kulture Negotin

Brojni su programi i ove godine bili pripremljeni i izvedeni na “Mokranjčevim danima” pokazujući pre svega kakvo sve bogatstvo leži potencijalu horskog zvuka. Negotin je i ovog septembra kroz sedam festivalskih dana izarzio zahvalnost svom velikom sugrađaninu koji je proslavio ovaj grad, Srbiju i srpsku muziku.

– Za nama je sedam dana festivala. U tih sedam dana smo, pre svega, slavili horski zvuk, da nadoknadimo ono što smo izgubili u godinama korone. Mislim da smo lepo pokazali kakvo sve bogatstvo leži u tom potencijalu horskog zvuka, kako to nije slučajno da smo mi iz tog horskog zvuka svi nastali i kako nam on i posle više od veka može dati snagu i pokazati nam puteve kojima treba ići. Našem festivalu nije nedostajalo ekskluzivnosti, pa mogu samo da pomenem da smo imali dve srpske premijere, jednu svetsku premijeru dela Aleksandre Vrebalov, da smo prošli mnogo toga, mnogo toga različitog i da smo, zaista, ugostili vrhunske umetnike – rekla je u završnoj reči sekektorka 56. “Mokranjčevih dana” prof. dr Sonja Marinković, izražavajući želju “da ovaj festival i dalje traje, da i dalje bude inspirisan Mokranjcem i da čuva ono što su generacije pre nas tako dobro postavile, da učimo od njih i da idemo dalje”.

Srpsku premijeru završne večeri festival imalo je Coda“ Žarka Mirkovića, koje je ovaj kompozitor posvetio Darinki Matić Marović i njenom horu Kolegijum muzikum 2020.

– Ovo su trenuci ispunjeni emocijom. Svi koji smo poznavali Darinku Matić Marović imali smo suze u oku, ali ovosu trenuci i radosti zato što videti „Collegium musicum“ ovako živ, videti njeno delo živo, nema bolje utehe koju možemo da dočekamo. Ovim koncertom slavimo život, slavimo naša sećanja na one koje ne smemo zaboraviti, na Stevana Mokranjca, koliko jetu bilo tragova Stevana Mokranjca, koliko divnih Rukoveti, koje su zvučale njegovim tragom i ovo jeste naš zavet da ćemo na tom putu koji je Mokranjac za nas utro istrajno kročiti, hodati, trčati, juriti u susret onim novim radostima i novoj sreći – rekla je dr Sonja Marinković.

Negotin: 56. “Mokranjčevi dani” slavili horski zvuk uz srpske i svetske premijere 2
dr Sonja Marinković/Foto: Dom kulture Negotin

Proslavljeni hor studentkinja Fakulteta muzičkih umetnosti izveo je program “Tragovima iz sazvežđa Regula“, u kome su bila i dela Marka Tajčevića, Mokranjca, Gostuškog, Ilije Rajkovića, Zorana Simjanovića i drugih, a na kraju i „Raslo drvo“ Dragane Veličković.

Program je bio posvećen Darinki Matić Marović, dirigentkinji i profesoru emeritusu Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

-Izabrala sam program koji je bio lična karta profesorke Darinke Matić Marović i Akademskog hora „Kolegijum muzikum“ možda u sada nekom drugačijem čitanju i u novoj energiji, ali zaista sa nadom da će ovaj hor posle 50 godina postojanja započeti novih 50 godina i ko zna još koliko. Volela bih da još puno studentkinja FMU, a sad ih je prošlo pre 500 verujte, učestvuju u radu ovog izvanrednog ansambla – kazala je dirigentkinja dr Dragana Jovanović.

Bogatstvo horskog zvuka moglo je da se čuje i na “Koncertu za hor” ruskog kompozitora, jevrejsko-nemačkog porekla, Alfreda Šnitkea koji je za festivalsku publiku izveo Hor Radio-televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića.

– Ovo je pravi izazov za hor. Oni su sa velikim elanom prišli radu novom delu, a smatram da su „Mokranjčevi dani“ pravo mesto za premijerno izvođenje ovog dela jer mi nemamo značajniji horski festival od „Mokranjčevih dana“ i pre svega nemamo mesto gde se tako domaćinski osećamo kao u Negotinu jer smo svi vezani i za ovaj grad i za festival i mislim da je radio hor pre svega u samim temeljima ovih svečanosti. Ono što radimo i ono što ćemo izvesti znači da je misija da Negotin živi u Mokranjčevom duhu ispunjena i da je samo obaveza da taj duh nastavi da živi i dalje – ocenio je Bojan Suđić.

Tokom sedam festivalskih dana izvedeni su brojni programi: koncerti, promocije knjiga, likovne izložbe, naučna tribina, dirigentski seminar, potvrđujući da su “Mokranjčevi dani” jedan od najznačajnijih muzičkih festivala ove vrste u regionu.

Negotin: 56. “Mokranjčevi dani” slavili horski zvuk uz srpske i svetske premijere 3
Hor RTS na „Mokranjčevim danima“ /Foto: Dom kulture Negotin

-Prethodnih nedelju dana su naša zahvalnost našem veliko Mokranjcu koji je proslavio naš grad, Srbiju i srpsku muziku. Nadam se da ćemo naredne godine svi zajedno učiniti da ovaj festival bude još bolji – rekao je zatvarajući 56. izdanje “Mokranjčevih dana” predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković je uz zahvalnost svim koji su učestvovali i doprineli organizaciji festival.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari