„Tragovima iz sazvežđa Regula“ završavaju se 56. „Mokranjčevi dani“ u Negotinu 1Foto: Dom kulture Negotin

I u svom 56. izdanju festival posvećen Stevanu Mokranjcu u prvi plan je stavio horsku muziku na kojoj počiva ideja „Mokranjčevih dana“ ali nisu nedostajali ni drugi porgrami u kojima su podjednako uživali i izvođači i publika. U petak veče, nako sedam bogatih festivalskih dana, završnica će pripasti horu Kolegijum muzikum i koncertu „Tragovi iz sazvežđa Regula“.

Već sam početak ovogodišnjih „Mokranjčevih dana“ i Natpevavanje horova nagovestili su još jedan praznik muzike u spomen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Četiri hora nadmetala su se u Natpevavanju i kako je to ocenila selektorka festival i predsednica žirija takmičenja horova, dr Sonja Marinković “žiri je impresioniran svim nastupima horova i konstatovali smo da odavno nismo imali tako uravnoteženo i tako uspešno Natpevavanje”.

-Dirigentima sam rekla da bi u svakoj drugoj konkrenciji svaki od ovih horova mogao da ponese pobedničku titulu – kazala je prilikom proglašenja pobednika dr Sonja Marinković.

Statueta Mokranjca i pravo da na idućim “Mokranjčevom danima” održe celovečernji concert pripala je Novosadskom kamernom hour kojim je dirigovao Božidar Crnjanski.

Sedmodnevnu manifestaciju obeležio je veliki broj programa, kako muzičkih, tako i promocija knjiga, likovnih izložbi, dirigentskog seminara, naučne tribine.

Koncerata je bilo svakodnevno, počev od Klasike u 11 na gradskom trgu do večernjih programa.
Prošlogodišnji pobednik Natpevavanja, beogradski Hor Mokranjac imao je svoj koncert u Sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu, predstavivši se publici delima srpskih kompozitora u programu „Da kroz lepo primamo spasonosno“

-Velika je čast, obaveza i odgovornost nastupiti na ovakvom festivalu koji važi za najznačajniji i najstariji i svakako najbolji je muzički festival u region – kazala je dirigentkinja ovog hora dr Katarina Stanković

„Tragovima iz sazvežđa Regula“ završavaju se 56. „Mokranjčevi dani“ u Negotinu 2
Koncert Hora Mokranjac/Foto: Dom kulture Negotin

Posebno mesto u programima zauzima muzika srpskih kompozitora različitih generacija, što je takođe važna misija festivala.

Koncert ansambla 13 gudača bio je posvećen je autorskom opusu Dejana Despića, gudački kvartet TAJJ se predstavio delima Aleksandre Vrebalov , ovogodišnje besednice na otvaranju “Mokranjčevih dana” a Hor RTS-a, uz Bojana Suđića izveo je Koncert za hor Alfreda Šnitkea.

Publika je uživala u “Brodvejskim vragolijama” Pozorišta na Terazijama u režiji Nebojše Bradića i prvoj srpskoj opera za decu “Dečja soba” koja se nalazi na redovnom repertoaru Malog pozorišta “Duško Radović”.

Nisu izostale ni „Niti tradicije“ u Mokranju, selu iz koga potiče porodica Stevana Stojanovića Mokranjca i za ljubitelje narodne tradicije koncert KUD „Dimitrije Koturović“ iz Beograda.

Treba pomenuti promocije knjiga: “Negotinske pivnice“ koju su uredili dr Zoran Đukanović i profesor Arnaldo Bibo Ćekini, a publikovao ju je Italijanski institut za kulturu, kapitalnog izdanja „Кopozitori-život i delo“ izdavačke kuće Data Status, Antologije dečjih pesama Jovana Adamova.

Naučna tribina bila je posvećena “Analitičkim izazovima Šeste rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca” a pod okriljem festivala održan je peti seminar za dirigente „Dirigentsko hodočašće“u organizaciji Srpske horske asocijacije.

„Tragovima iz sazvežđa Regula“ završavaju se 56. „Mokranjčevi dani“ u Negotinu 3
Seminar „Dirigentsko hodočašće“/Foto: Dom kulture Negotin

Seminar su vodili dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigent i dr Miloje Nikolić, dirigent i muzički teoretičar, a učesnici seminara su ove godine imali priliku da usavrše svoje znanje i veštine u oblasti dirigovanja pravoslavne duhovne muzike na bogosluženju i da se bliže upoznaju sa specifičnostima rada crkvenog dirigenta.

Priređene su i dve izložbe: Alegorije na grške mitove Aleksandra Cvetkovića i Eho muzike sa istoimene likovne kolonije.

“Mokranjčeve dane” zatvoriće večeras hor Kolegijum muzikum sa dirigentom Draganom Jovanović, programom pod nazivom “Tragovi iz sazvežđa Regula”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari