Počeli 56. “Mokranjčevi dani” u Negotinu, pobednik ovogodišnjeg Natpevavanja horova Novosadski kamerni hor 1Novosadski kamerni hor/Foto: Dom kulture Negotin

Fanfare i gromoglasno izvođenje Šeste Mokranjčeve rukoveti u dvorištu kompozitorove rodne kuće u Negotinu uz birane reči kompozitorke Aleksandre Vrebalov, selektorke festivala dr Sonje Marinković i predsednika Negotinske opštine Vladimira Veličkovića, označili su početak 56. “Mokranjčevih dana” . Pobednik Natpevavanja horova ove godine je Novosadski kamerni hor pod upravom Božidara Crnjanskog.

Budući da je Mokranjac ljudski glas smatrao najsavršenijim muzičkim instrumentom na svakim “Mokranjčevim danima” Natpevavanje horova bude u centru pažnje.

Pobednik Natpevavanja je Novosadski kamerni hor kojim je dirigovao Božidar Crnjanski.

– Moram da kažem da je zaista bilo uzbudljivo. Imali smo jedan intenzivan period pripreme, kao i nesumljivo svaki ansambl koji se večeras takmičio i koji se zapravo potrudio da se prikaže u najboljem mogućem svetlu. Doneli smo naš program koji smo vredno pripremali i preko leta i tokom ove međupauze – kazao je po proglašenju pobednika diregent Novosadskog kamernog hora, Božidar Crnjanski.

Počeli 56. “Mokranjčevi dani” u Negotinu, pobednik ovogodišnjeg Natpevavanja horova Novosadski kamerni hor 2
Božidar Crnjanski/Foto: Dom kulture Negotin

Ovaj hor iz Novog Sada jedan je od najaktivnijih horova u Srbiji, učesnik je brojnih domaćih i internacionalnih festivala dobitnik mnogih značajnih priznanja.

Na Natpevavanju horova predstavio se delima Monteverdija, Golovanova, Griga, Hogana, a kako je jedno od brojnih Mokranjčevih dela obavezno na ovom horskom takmičenju, odlučili su se za njegov „Кozar“.

-Iako ova sala ponekad, možda, deluje neinspirativno večeras je imala neku posebnu čar i posebnu dopadljivost tako da mislim da je sve pevače inspirisala da budu što bolji, a mi smo imali tu sreću da večeras zaista opevamo na jednom veoma visokom nivou svoj program i da osvojimo najviše priznanje večeras – rekao je Božidar Crnjanski.

Žirijem je predsedavala muzikološkinja prof. dr Sonja Marinković, a članice su bile kompozitorka Aleksandra Vrebalov i dirigentkinja dr Кatarina Stanković.

-Žiri je impresioniran svim nastupima horova i konstatovali smo da odavno nismo imali tako uravnoteženo i tako uspešno Natpevavanje i ja sam dirigentima rekla da bi u svakoj drugoj konkrenciji svaki od ovih horova mogao da ponese pobedničku titulu – kazala je prilikom proglašenja pobednika porf. dr Sonja Marinković.

Nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčevog dela, njegove Heruvimske pesme, dobilo je Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja, pod upravom Ljubice Timanović.

Banjalučkom Кamernom horu „Кerubini“ kojim je dirigovao Dušan V. Urošević pripala je nagrada za tragalački odnos prema horskom repertoaru, a Omladinskom mešovitom horu „Simonida“ iz Beograda, pod upravom Jelice Čukarić pripala plaketa za muzikalnost ansambla i za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

Uz titulu pobdnika na ovogodišnjim, Novosadski kamerni hor na idućim “Mokranjčevim danima” imaće celovečernji concert, kome se kako je to rekla dr Sonja Marinković, prilikom proglašenja pobednika unapred raduje budući da je tokom programa Natpevavanja ovaj hor iz kompozicije u kompoziciju donosio neki nov izvođački kvalitet.

Natpevavanju horova prethodilo je svečano otvaranje festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, koje se po tradiciji odvija udvorištu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu.

Polaganje cveća na spomenik velikanu Negotina, fanfare, podizanje festivalske zastave, obraćanje zvaničnika i umetnika, tradicija su koja je nastavljena i na otvaranju 56. “Mokranjčevih dana”.

Počeli 56. “Mokranjčevi dani” u Negotinu, pobednik ovogodišnjeg Natpevavanja horova Novosadski kamerni hor 7
Vladimir Veličković/Foto: Dom kulture Negotin

-Ponosni svakog septembra u najmuzikalnijem dvorištu rodne kuće našeg velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, sa posebnim pijetetom, uz zvuke čuvene Šeste rukoveti slavimo muziku, slavimo umetnost, slavimo Mokranjca, i pronosimo glas o njegovoj zaostavštini, zahvalni na prilici što smo deo Festivala „Mokranjčevi dani“ rekao je pozdravljajući poštovaoce Mokranjčevog dela i mnogobrojne goste, predsednik negotinske opštine Vladimir Veličković.

Počeli 56. “Mokranjčevi dani” u Negotinu, pobednik ovogodišnjeg Natpevavanja horova Novosadski kamerni hor 8
Aleksandra Vrebalov/Foto: Dom kulture Negotin

Na otvaranju festival besedila je kompozitorka Alesandra Vrebalov koja je podsetila na Mokranjčeve reči.

-Ti ćeš i dalje, kao i do sada, raditi zato što osećaš da treba raditi – radićeš, jer misliš da treba da ostaviš za sobom vidnu stazu, kojom si išao – radićeš jer si ubeđen da svakom narodu – a koliko tek srpskom – valja poslenika, valja dela. Ti ćeš raditi bez obzira na to da li ti se trud materijalno nagrađuje ili ne. Nagrada za tvoj rad biće onako isto idealna, kao sto su i pobude za rad”…”Raduj se i tuži! Veseli se i plači! Smej se i ropći! Ali uvek radi, gledaj napred, a koji put se i osvrni, da vidiš koliko ih je koje si za sobom ostavio – citirala je velikog kompozitora Aleksandra Vrebalov i poručila: “Mi smo ti koji idemo iza njega – osnivamo festivale i ansamble, vodimo škole i horove, pišemo knjige i muziku, dokumentujemo i arhiviramo dostignuća duha, podučavamo buduće generacije, nastavljajući Mokranjčev put kako stvaranja tako i služenja za opšte dobro. Želim da na tom putu ne posustajemo, da nas u inspiraciji i vrednoći uvek vodi snažan duh, jer našoj sredini i celom svetu više nego ikada potrebni su poslenici i dela.

Zvanično je festoval otvorila selektorka dr Sonja Marinković i prema njenim rečima Mokranjčev Negotin “sa ljubavlju i ponosom i ove jeseni postaje naša prestonica kulture i umetnosti, mesto naših hodočašća na kojima preispitujemo ko smo i kuda idemo”.

Počeli 56. “Mokranjčevi dani” u Negotinu, pobednik ovogodišnjeg Natpevavanja horova Novosadski kamerni hor 9
dr Sonja Marinković/Foto: Dom kulture Negotin

-U znak zahvalnosti za sve što je učinio, njegovi Negotinci i sav muzički svet naredne dane proglašavaju danima muzičkih svečanosti u kojima ćemo pokazati ko smo i šta je nastalo iz semena koje je Mokranjac davno posejao. Budimo dostojni našeg velikog učitelja. Pokazujući svoje umeće, slavimo njegovo pregnuće. Neka 56. Mokranjčeve dane ispune radost i uzbuđenje stvaralaštva i nek to odjekne širom Srbije – reči su selektorke festivala, dr Sonje Marinković.

Zajedničkim izvođenjem Šeste Mokranjčeve rukoveti Hora“Mokranjac“ iz Beograda i negotinskih horova, pod vođstvom dr Кatarine Stanković, svečanost otvatanja 56. “Mokranjčevih dana “ je završena.

Prvog dana festivala, kao jedan od brojnih pratećih programa, otvorena je nagrađena izloba beogradskog umetnika Aleksandra Cvetkovića “Alegorija na grčke mitove”.

Do 16. septembra u Negotinu će se na različitim lokacijama odvijati različiti muzički, književni, likovni i edukativni programi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari