Negotin: Tunelska pećina Zamna u dokumentarnom filmu 1Foto: Ekološko udruženje "Badem"

Večeras će u Galeriji Mokranjčeve rodne kuće Negotinu premijerno biti prikazan dokumentarni film “Tunelska pećina Zamna”. Ovo je još jedan film profesora biologije u penziji i ekologa Danila Petrovića kojim želi da probudi ekološku svest i prikaže lepote prirode.

U želji da promoviše prirodne lepote istočne Srbije profesor bilogije u penziji i predsednik Ekološkog udruženja Badem“ iz Negotina mr Danilo Petrović snima dokumentarne filmove, smatrajući da se preko filmova najbolje dočaravaju prirodne vrednosti određenih područja, ali i deluje na publiku budeći njenu ekološku svest.

Svojim sugrađanima večeras će predstaviiti dokumentarnim filmom “Tunelska pećina Zamna” nastalim u okviru istoimenog projekta koji je finansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine.

-Kroz petnaestominutni film prikazano zaštićeno područje na reci Zamna, koja je isklesala klisuru i tunelsku pećinu u koju ponire, a čija je dužina oko 150 m. Ovaj predeo predstavlja pribežište za mnoge biljne vrste koje su preživele ledeno doba, tako da je vegetacija specifična. Film takođe, proučava geološke karakteristike, biljne vrste i vegetaciju- ukratko je za Danas predstavio svoje najnovije ostvarenje Danilo Petrović, inače nagrađivani autor na festivalima koji se bave zaštitom životne sredine i turizmom.

Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne je spomenik prirode i svrstana je u prvu kategoriju zaštićenog područja od međunarodnog i nacionalnog odnosno izuzetnog značaja. U pitanju je tunelska rečna pećina sa stalnim rečnim tokom.

Ovaj jedinstven i jednostavan pećinski kanal dug je 155 metara, na ulazu je visok 18 i širok 10 metara, a izlazni otvor pećine ima visinu 10 i širinu 14 metara. U podu pećinskog kanala je rečno korito Zamne.
Zbog dva velika otvora na tavanici (vigledi) pećina je čitavom dužinom pod dnevnom svetlošću, pa zbog njih tunel izgleda kao ogromna prerast odnosno kameni most. Zato Zamnu još zovu i Rajskom prerasti.

Projekcija filma “Tunelska pećina Zamna” u organizaciji Ekološkog udruženja “Badem” i Muzeja Krajine Negotin zakazana je za večeras u 19 sati u galeriji Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari