Negotin: Vlaške pesme prevedene na srpski jezik 1Foto: Udruženje "Gergina" Negotin

Smatrajući da je nematerijalno kulturno nasleđe bogatstvo koje moraju čuvati i sačuvati u Udruženju za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identiteta Vlaha „Gergina“ iz Negotina nastavljaju da realizuju projekte koji će sačuvati i prezentovati kulturu Vlaha. Poslednji u nizu realizovanih projekata vezan je za izvorne vlaške pesme, a sproveden je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Negotinsko udruženje “Gergina” svojim aktivnostima od koncertnih, preko edukativnih, do sadržajne izdavačke i muzičke delatnosti široj zajednici predstavlja vlašku nacionalnu manjinu sa osobenim kulturnim identitetom i radi na očuvanju tradicije i tog kulturološkog bogatstva i različitosti.

Nastavljajući svoju misiju ove godine je „Gergina“ u cilju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa od maja do septembra realizovala projekat „Izvorne vlaške pesme“ u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Tokom trajanja projekta kroz terenski rad članovi „Gergine“ su u 13 gradova i sela istočne Srbije snimali čuvare vokalne tradicije Vlaha i tom prilikom snimljena je 41 izvorna vlaška pesma, saznajemo u ovom udruženju.

Prema rečima predsednika „Gergine“ dr Siniše Čelojevića, reči snimljenih pesama nakon preslušavanja audio zapisa, pribeležene su uz korišćenje vlaške azbuke ćiriličnim pismom na dijalketu kraja u kome su snimljene.

-Na ovaj način te su pesme sačuvane od zaborava, a u želji da ove vlaške izvorne pesme predstavimo i srpskom narodu „Gergina“ ih je prepevala na srpski jezik – kazao nam je dr Čelojević.

Naš sagovornik smatra da bi tekstovi ovih pesama mogli da imaju primenu u osnovnoškolskim i srednjoškolskim usanovama u kojima se kao izborni predmet uči vlaški govor sa elementnima nacionalne kulture , kao i na fakultetima na kojima se izučavaju jezici.

Budući da je vlaška kulturna baština nedovoljno članovi udruženja “Gergina” pokušavaju ne samo da je istraže i zabeleže, već i da svojim sveukupnim radom promovišu vlašku kulturu i prikažu je kako vlaškom, tako i većinskom, srpskom narodu.

Najčešće to čine na predfestivalskoj manifestaciji “Dani Gergine” i Festivalu vlaške muzike “Gergina” u Negotinu, ali i kroz izdavačku delatnost.

Najnoviji projekat Vlaške izvorne pesme prikupljene od starih pevača, lautara, kako najavljuje dr Čelojević, biće predstavljene na idućim „Danima Gergine“ i na Festivalu vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu čiji je cilj takođe očuvanje nematerijalne kulturne baštine vlaške zajednice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari