Mira i RadeFoto: Stanislav MIlojković

Šteta je što je od jedne lepe knjige tabloidnim senzacionalizmom u prvi plan stavljen njihov nesporazum, kaže Ivan Bevc, urednik izdavačke kuće Booka, koja je objavila autobiografiju „Voli me više od svega na svijetu“ glumice Mire Furlan.

Povodom burnih reakcija u medijima koji je izazvao deo knjige u kojoj Furlan opisuje navodni sukob sa glumcem Radetom Šerbedžijom Bevc dodaje da svi oni koji sada napadaju i pljuju Šerbedžiju i Miru i njega skupa bi stavili na lomaču.

– Nije Rade problem, nego naše palanaštvo – zaključuje on.

Stvarno nije, kao što ni Mira nije problem, ali se u napisima u medijima i na društvenim mrežama vodi maltene rat ko je na čijoj strani, što je po sebi degutantno imajući u vidu da glumica ništa više o tome ne može da nam kaže jer, nažalost, nije više među živima. S druge strane, i Rade Šerbedžija iz pijeteta prema preminuloj koleginici rešio je da se ne oglašava u medijima o ovoj stvari, ali je na svom Fejsbuk profilu objavio pismo koje mu je 2017. godine ostavila Mira Furlan, a koje je, moglo bi se reći, ljubavno u poređenju sa obračunavajućim odlomcima iz knjige.

Mira Furlan o sukobu sa Šerbedžijom: Početak maltretiranja

Saga o susretu i Razlazu Furlan i Šerbedžije na Brionima je sad dobila novi obrt. Između ostalog zato što je Šerbedžija zamolio da se njegova objava pisma dalje ne komentariše. Ovo kao da je dodatno stimulisalo pratioce da ne raspravljaju samo o tome ko je u pravu a ko u krivu kada je u pitanju dvoje izvanrednih umetnika, nego su uspeli da fokus rasprave pomere na to treba li uopšte da poštuju molbu glumca i ne komentarišu ili je sasvim prirodno da iskažu svoj stav. Šta je to u nama što nas tera da zauzmemo strane i kada ne znamo šta se stvarno dogodilo? Ili je stvar naročito „slasna“ za medijsko eksploatisanje i zbog toga što su njihove sudbine slične makar u tome da su oboje bili protiv rata, da su zbog takvih svojih stavova trpeli neprijatnosti i na kraju emigrirali.

EKSKLUZIVNO Ko je spasao Miru Furlan od Šerbedžije na Brionima

Oboje su se vraćali u domovinu, ali nije im jednako lako išao taj ponovni susret sa zemljom iz koje su potekli. I o tome govori u svojoj knjizi Furlan o svojim kolebanjima treba li uopšte da prihvati Radetov poziv i da se posle dve decenije vrati u Hrvatsku kako bi igrala naslovnu ulogu u „Medeji“, u pozorištu Radeta Šerbedžije Ulysses.

Tu je i deo o tome kako je dočekala hladnoća nakon što je u hrvatskim novinama iz konteksta izvučena njena izjava i stavljena u naslov „Brijuni nisu Hrvatska“, pa nadalje i o Šerbedžijinim uputstvima kako da igra Medeju, a da „ne riga“ vatru na Hrvate zbog svega onoga što joj se dogodilo pre nego što je emigrirala.

Šerbedžija Miri Furlan:“Luda si, potraži psihijatra“

Šerbedžija na sve pozive medija da komentariše delove autobiografije Mire Furlan nije se odazvao, već je na svom Fejsbuku postavio pismo koje mu je Mira uputila 15 godina nakon ovih zbivanja na Brionima iz koga se vidi da je dvoje glumaca na kraju ostalo u prijateljskim odnosima. On je, međutim, u svom postu ostavio i sumnju u to kako je rukopis autobiografije uređen, izjavivši između ostalog da je bio znatno obimniji od knjige koja se potom pojavila.

Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće Fraktura koja je autobiografiju Mire Furlan objavila u Hrvatskoj, za Nova.rs izjavio je pak da nisu intervenisali u tekstu uz napomenu da ne zna i ne može da spekuliše o tome da li je rukopis u nekoj ranijoj verziji, kada ga je Mira Furlan slala nekim prijateljima na uvid, imao znatno više strana.

Za Danas, međutim, reditelj Rajko Grlić, u čijim filmovima su obe ove glumačke veličine nekadašnje Jugoslavije igrale, izražava sličnu bojazan kao i Šerbedžija – da je rukopis ipak znatno izmenjen.

– Bojim se da je Rade u pravu. Mirina autobiografija izlazi u nekoliko verzija, u Zagrebu su izašle dve koje se na mestima razlikuju. U prvoj nema tekst o Slavenki Drakulić, u drugom izdanju naglo se pojavljuje. Dakle, neko uređuje Mirin tekst. Nadam se da ga i ne dopisuje. Bojim se da je to pokušaj ne bi li se „imenima“ primamio interes tabloida i time povećao naknadu – kaže proslavljeni reditelj.

– Bio sam na Brionima kada je Mira igrala Medeju i mislim, barem koliko sam ja vedio njenih uloga, a vidio sam ih puno i u kazalištu i na filmu, da je to bilo najbolje što je ona igrala. I igrala ju je pune četri godine. Razgovarao sam s njom tada o njenoj u ljutnji i frustraciji što je u publici bio netko koga ona nije voljela, i za koga je mislila da ne spada na Brijone, ali to nije imalo ništa s onim što je o Lenki i Radetu u ovako složenoj knjizi. Njihovo kasnije druženje u Rijeci i pismo koje je ostavila Radetu to očito govore – zaključuje Rajko Grlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari