Nekropola germanskog ratnika otkrivena u Viminacijumu (FOTO) 1Foto: Beta/Viminacijum

Na antičkom arheološkom rimskom lokalitetu Viminacijum otkriven je grob iz vremena Velike seobe naroda koji je verovatno pripadao ratniku iz germanskog plemena Gepida, saopštio je prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i direktor Projekta Viminacijum.

Iskopavanje se vrše na prostoru kasnoantičke nekropole urbanog dela Viminacijuma na kojoj je civilno stanovništvo sahranjivano tokom četvrtog veka, a novootkriveni germanski grob je iz kasnijeg perioda.

Stručni arheološki tim koji čine Ilija Danković, Ivan Bogdanović i Ana Mitić nastaviće istraživanja, a u narednim nedeljama biće poznato da li je reč o usamljenom grobu ili se na ovom mestu nalazi do sada nepoznata nekropola iz doba Velike seobe naroda, izjavio je Korać za Betu.

Gepid sahranjen na južnoj viminacijumskoj nekropoli po svoj prilici pripada delu plemena koje je bilo prinuđeno da pobegne sa teritorije Srema u drugoj polovini šestog veka nakon poraza od Avara.

Oni su naselili Viminacijum u dogovoru sa vizantijskom državom, sa ciljem da kao saveznici brane granicu na Dunavu. O toj saradnji govori i vizantijski lonac otkriven u grobu, objašnjava Korać.

„Arheološka iskopavanja antičkog Viminacijuma traju bez prekida i ove zime… Obim radova zaštitnog karaktera i dinamika izgradnje novih postrojenja u Termoelektrani Kostolac B, zahtevaju da arheolozi budu na licu mesta i tokom najhladnijih meseci. Pravilo koje se još jednom ispostavilo tačnim je da kada se u Viminacijumu iskopava, uzbudljiva i značajna otkrića retko izostanu“, kazao je Korać.

U grobu germanskog ratnika otkriveni su dugi dvosekli mač od gvožđa sa bronzanim vrhom balčaka, veliki koštani češalj u futroli od kosti, gvozdeni delovi pojasa, posuda od keramike koja spada u proizvode ranovizantijskih radionica druge polovine šestog veka i koplje od gvožđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari