Nema svaki eksponat legendu, ali se može ući u priču o njemu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Posle svečanog otvaranja Narodnog muzeja i njegova stara i nova publika pokazuje budnost spram ove centralne muzejske institucije na čije su otvaranje toliko dugo čekali, pa su stigle i prve primedbe.

Nema legendi kod eksponata, kako da znam o kom je eksponatu reč ako ne piše, negoduje deo posetilaca, dok nekima opet to nimalo ne smeta. Lidija Ham, viša kustoskinja i PR Narodnog muzeja, potvrđuje da svih legendi nema, ali da će ih biti, kao i mnogih drugih detalja kojima treba da se upotpuni postavka. Ona podseća da je postavka Narodnog Muzeja planirana pažljivo duže od godinu dana .

– Idući u susret svečanom otvaranju, za koje smo verovali da će se desiti mnogo ranije, nekoliko godina ranije, našli smo se u situaciji, mada očekivanoj, da su nam građevinski radovi po predviđenim planovima završeni 31. marta. Od 31. marta tekuće godine do 28. juna zaista je bilo nedovoljno vremena za sve pojedinosti finese koje smo želeli ne samo da priredimo za posetioce, već koje se odnose na veoma kompleksno i složeno opremanje Narodnog muzeja pa i same postavke. Ona je svakako stigla da bude realizovana. Podsećanja radi, izložba se prostire na 5.000 kvadratnih metara i ima izuzetno široki hronološki raspon, od daleke praistorije do 20 veka. I nismo se pokajali što smo je otvorili zato što je samo u prva tri dana i jedne noći Narodni muzej posetilo 15.000 ljudi – kaže Lidija Ham. Ona dodaje da neki detalji još treba da budu dopunjeni – Postavka će biti dopunjena i natpisima i ispisima, kao i dodatnim multimedijalnim sadržajima. Iako je ovo stalna postavka, ona ne podrazumeva konačnost mada će posetioci moći da se vraćaju svom omiljenom eksponatu ili slikaru. Treći deo je dinamičan i odnosi se na delove Galerija sa radovima na papiru koji će se smenjivati na nekoliko meseci budući da papir ne trpi da bude duže izlagan. Postoji dinamika koja će doprineti tome da taj izložbeni prostor ne izgleda isto kao pri prethodnoj poseti. Nema razloga da se utvrđuju rokovi kada će sve legende biti uz pripadajuće artefakte – smatra Lidija Ham primećujući – Iz dana u dan se nešto što nedostaje stavlja. Sve se to dopunjava i neprimetno će se pojavljivati u izložbenom prostoru, svi detalji koji nedostaju. Međutim, čini mi se da to ne narušava doživljaj jer postoji informacija. Ako ne stoje legende u vitrinama, kao što ne postoje u prizemlju ili na Srednjem veku, onda postoje zidni panoi koji govore o tom periodu odnosno eksponatima. Tako da posetioci neće biti bez informacije – ističe naša sagovornica. Ona skreće pažnju na izdanje koje Muzej objavio u susret otvaranju i koje je baš namenjeno laičkoj publici. – Zove se Uđi u priču i i svojevrstan je vodič kroz izložbu, a postoji mogućnost i stručnog vođenja kroz postavku – zaključuje Lidija Ham za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari