Film „Nema zemlje za starce/No Country for Old Men“, po izboru američko-kanadskih kritičara, najbolji je film 2007, a braća Džoel i Itan Koen nagrađeni su za režiju tog ostvarenja, dok je Havijer Bardem dobio priznanje za sporednu mušku ulogu. „Ja sam treći brat, španski brat“, rekao je Bardem, koji je primio i nagradu u ime odsutne braće Koen.

Film „Nema zemlje za starce/No Country for Old Men“, po izboru američko-kanadskih kritičara, najbolji je film 2007, a braća Džoel i Itan Koen nagrađeni su za režiju tog ostvarenja, dok je Havijer Bardem dobio priznanje za sporednu mušku ulogu. „Ja sam treći brat, španski brat“, rekao je Bardem, koji je primio i nagradu u ime odsutne braće Koen. Po dve nagrade pripale su filmovima „Lak za kosu“, „Juno“ i „Biće krvi/There Will Be Blood“. „Lak za kosu“ nagrađen je za celokupnu glumačku postavu i najbolju mladu glumicu (devetnaestogodišnja Niki Blonski). „Hvala mojoj mami koja sedi ovde i plače, i mojoj drugoj mami – Džonu Travolti, koji je sada kod kuće“, rekla je mlada glumica zahvaljujući na podršci čuvenom glumcu koji je nastupao sa njom u filmu, i to u ženskoj ulozi. Film o tinejdžerskoj trudnoći – „Juno“ – dobio je priznanja kao najbolja komedija, kao i za scenario (Diablo Kodi). „Biće krvi“ nagrađen je za najboljeg glumca (Danijel Dej-Luis) i kompozitora (Džoni Grinvud).

Sedam F/X finalista za Oskara

Sedam filmova ušlo je u finalnu trku za nominacije u kategoriji specijalnih efekata za Oskara, saopštila je Akademija filmskih nauka i umetnosti. Između „Bornovog ultimatuma“, „Svemogućeg Evana“, „Zlatnog kompasa“, „Ja sam legenda“, „Pirata s Kariba: Na kraju sveta“, „300“ i „Transformersa“ biće određna tri nominovana ostvarenja koja će biti zvanično saopštena 22. januara. Pobednik u F/X kategoriji znaće se 24. februara. Predstavnici Akademije 16. januara gledaće inserte iz svih sedam filmova kako bi potom odlučili ko će ići u trku za Oskara. U međuvremenu je objavljen i spisak sedam konkurenata za tri mesta u kategoriji najbolje šminke. U trci su „300“, „Hari Poter i Red feniksa“, „Svini Tod: Pakleni berberin iz Ulice Flit/Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street“, „Pirati s Kariba: Na kraju sveta“, „Život u ružičastom“; „Norbit“ i „Skafander i leptir“. Predstavnici Akademije će inserte iz ovih filmova gledati 19. januara, pre nego što listu skrate na tri naslova.

Džuli Kristi dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Away From her“, ali se nije pojavila na ceremoniji. Inače, ova dodela nagrada nije pokrivena ugovorima udruženja pa su svi, koji su to hteli, mogli da joj prisustvuju. Za najbolje animirano ostvarenje proglašena je „Mućkalica“, Glen Hansard i Marketa Irgalova trijumfovali su u kategoriji pesme („Once“), „Začarana“ je najbolji porodični film, „Bury My Heart at Wounded Knee“ najbolji film snimljen za televiziju, dok je najbolji dokumentarac „Sicko“. Za najbolje strano ostvarenje proglašeno je delo Džulijana Šnabela – „The Diving Bell and the Butterfly“. Glumac Džordž Kluni predstavio je na ceremoniji inauguralnu nagradu „Džoel Sigelč“, koju je dobio Don Čedl za humanitarni rad. Izbor kritičara je nagrada koju dodeljuje Asocijacija televizijskih, radijskih i internet kritičara iz SAD i Kanade, od 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari