Nemoj da vežbaš, sviraj brzo 1

Projekat „Kings of strings – The Youngsters“ („Kraljevi struna – podmladak“) posvećen je mladima u punoj snazi i kreativi koji će tek da haraju u narednim godinama i decenijama na muzičkoj sceni.

To je kazao Boško Radojković, direktor i osnivač GAF-a, povodom koncerta na kome je sinoć u Kombank dvorani trebalo da zajedno nastupe Mozes Rosenberg, sa svojim džez manuš stilom, grčki virtuoz na buzukiju Jorgos Jorgopulos i svestrani fingerstajl srpski gitarista Bojan Ivanovski, u Kombank dvorani.

Radojković, koji je idejni tvorac festivalskog projekta „Kraljevi strune“ i ovogodišnjeg prvog nastupka njihovog „Podmlatka“, ukazao je juče na konferenciji za novinare, da će ova kombinacija buzukija, gitare i manuš gitare biti spona novog interesantnog muzičkog programa na Gitar art festivalu, koji insistira na originalnoj produkciji gitarskih vizija.

Projekat je spojio tri potpuno različita umetnika koje povezuje velika posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, a kojima je ovo prvi zajednički nastup.

– Publiku očekuje jako dobar šou i provod – najavio je Bojan Ivanovski i istakao da moto „kingsa“ glasi „nemoj da vežbaš, sviraj brzo“.

Ivanovski je rekao da publika od programa može očekivati dosta „otkačenih“ numera, a kao najinteresantnije izdvojio način na koji će buzukista i gitaristi improvizovati džipsi džez teme, koje dolaze iz Grčke.

– Treći put sam na GAF-u, a imam utisak da sam mnogo češće dolazio. Uvek je zadovoljstvo biti tu i sa ljudima komunicirati neverbalnim jezikom muzike. U ovoj kombinaciji muzičara imamo dva jezika sa kojima se buzuki sreće. Prvi je džipsi džez, a drugi kantri ili fingerstajlsviranje. Publika će osetiti da mi komuniciramo jako dobro, ne samo jezikom muzike već i ličnostima i karakterom. Između nas se razmenjuje energija, a ta energija će stići i do publike – naglasio je Jorgos Jorgopulos.

Mozes Rosenberg je preneo iskustvo svog brata Štokela Rozenberga, koji je učestvovao na prvom projektu Kings of Strings „sa Tomijem Emanuelom i Vlatkom Stefanovskim“. Prema njegovim rečima, „tri šoumena su tada napravila divnu veliku stvar, što se i sad dešava sa njim i dva amigosa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari