Neslaganje oko ugovorenih obaveza 1Foto: Marko Đoković (Arhiva)

Beogradska filharmonija priprema dva nastupa sa violinistom mlađe generacije Robertom Lakatošem u četvrtak i petak, 16. i 17. januara, u Kolarčevoj zadužbini.

Iako je prvobitno najavljeno da će orkestar izvesti dela Rosinija, Korngolda i Mendelsona, pod upravom nemačkog dirigenta Juna Merkla, umesto njega upravljaće nekadašnji šef-dirigent Uroš Lajovic.

Merkl je za britanski portal Slippeddisc.com izjavio da se mesecima radovao svom nastupu u Beogradu, ali da je nažalost došlo neslaganja oko ugovorenih obaveza sa Beogradskom filharmonijom zbog čega više neće sarađivati sa ovom kućom.

„Već sedam nedelja pokušavam da dođem do dogovora. Predložio sam brojne načine da dođemo do kompromisa. Ali nijedan od njih nije dobio ni delimično pozitivan odgovor. Sada već imam utisak da me je Beogradska filharmonija izdala i da u ovoj kompaniji nema nikakvog poštovanja prema umetnicima i gostima“, izjavio je dirigent dodajući da mu je žao svih prijatelja koji su želeli da dođu na koncerte.

„Ne idite tamo, ne raditi tamo, mogu da vas prevare ili razočaraju“, naglasio je Merkl, koji je o istom problemu pisao i na svom Fejsbuk nalogu.

Beogradska filharmonija odgovorila je na to da je nemački dirigent prekršio tačku ugovora koji je već potpisao, te da su razlog njegovog nezadovoljstva stavke vezane za avio-transport.

„Beogradska filharmonija je budžetska institucija, koju finansira Republika Srbija, zbog čega su u ugovoru stojala stroga administrativna pravila koja su predstavljena menadžmentu gospodina Merkla“, stoji u saopštenju koje je dostavljeno domaćim medijima, ali koje se takođe može naći i na portalu Slippeddisc.com.

Oni navode da je minimum profesionalnih standarda svake institucije da se poštuje zakon, te da su uradili sve kako bi našli zajedničko rešenje, ali da „kompromis nije moguć ako ste prisiljeni na sivu zonu poslovanja“.

Oni smatraju da je odluka Juna Merkla da otkaže koncerte samo 60 sati pre prve probe neprofesionalno, te da na taj način pokazuje nepoštovanje prema orkestru, upravi i publici.

„Iako mala zemlja, Srbija ima svoje zakone i pravila sa kojim nijedan umetnik do sada nije imao problema“, ističu u Beogradskoj filharmoniji, koju je podržao i njihov šef-dirigent Gabriel Felc, kao i umetnici koji su sarađivali sa ovom kućom, dirigenti Hauard Grifits, Nurhan Arman, Marijuš Smolij.

Iz Beogradske filharmonije navode da će preduzeti sve mere koje su zakonom predviđene u ovakvim situacijama.

Dirigent Jun Merkl priznat je kao predani zagovornik nemačkog simfonijskog i operskog repertoara i kao redak stručnjak za tumačenja francuskih impresionističkih kompozitora.

NJegovi dugogodišnji odnosi sa Bečkom državnom operom, Bavarskom državnom operom u Minhenu i Zemper operom u Drezdenu doveli su do angažmana na mestu muzičkog direktora Nacionalnog orkestra iz Liona, Simfonijskog orkestra MDR iz Lajpciga i Baskijskog nacionalnog orkestra.

Redovno gostuje u vodećim svetskim orkestrima, a dirigovao je Češkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Orkestrom Tonhale iz Ciriha, Filadelfijskim orkestrom, orkestrom iz Klivlenda, Bostonskim simfonijskim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom NHK iz Tokija i mnogim drugim.

Za filharmonijski nastup u četvrtak ulaznice su još uvek dostupne, a za naredni koncert u petak – 100 ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari