Nezavisna kulturna scena Srbije traži smenu v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti 1Foto: Muzej savremene umetnosti

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je večeras hitnu smenu v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktora Kiša nakon što je njegovom odlukom ukolnjena instalacija „Toplina“ Zorana Todorovića sa izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019“.

U saopštenju NKSS piše da je Kiš tu odluku doneo kako bi pripremio prostor za ugostiteljsku delatnost u muzeju, a asocijacija je ocenila da je on na taj način cenzurisao rad umetnika i ugrozio rad kustosa i autora postavke – „jednostrano se mešajući u nešto za šta nije nadležan, ni stručan“.

„Elementarno poznavanje produkcije i smisla jedne ovakve izložbe treba da uvažava njenu selekciju, organizaciju i postavku. Aktom uklanjanja bilo kog rada vrši se nipodaštavanje i svojevrsni mobing nad zaposlenim i međunarodno uglednim stručnim licima a samim tim i nasilje nad samom nadležnošću i kvalifikovanošću institucije“, navodi NKSS.

Asocijacija NKSS je pozvala i da se finalizuje već sprovedeni konkurs za mesto direktora muzeja, da prestane urušavanje institucija i da se uvaži mišljenje kolektiva.

„Bahatost nadležnih institucija koje krše procedure za izbor direktora, bez obrazloženja poništavaju regularno sproveden konkurs i ne uvažavaju stručno mišljenje Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti, pa po ko zna čijem nahođenju i kriterijumima postavljaju osobu bez kvalifikacija na poziciju v.d. direktora, dovodi do potpunog urušavanja ugleda, reputacije i programskog kvaliteta institucije“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari