"Neželjeni pogled", projekat Vladimira Mitrovića u KC Gradu 1Foto: Promo

Gradska galerija Kulturnog centra Grad predstaviće danas od 20 časova projekat Vladimira Mitrovića pod nazivom „Neželjeni pogled“.

Mitrović je softverski inženjer i sistemski dizajner iz Beograda, koji je karijeru gradio u kompanijama poput Apple-a i Nordeus-a, ali je uvek sebe video kao ljubitelja vizuelnog. S obzirom da kompjuterski sistemi i softveri svojom kompleksnošću, koja se bazira na složenim matematičkim algoritmima prevazilaze opipljivo saznanje šire publike, oni su pogodni poređenju sa apstraktnom umetnošću. Mitrović, ljubitelj vizuelnog uočio je ovu analogiju i upustio se u produkciju projekata koji delom ostaju u njegovoj struci, međutim istovremeno su i vizuelna umetnost.

Warhol, kao pionir kompjuterizovane umetnosti, tokom inicijalnog perioda upotrebljava kompjuterski softver u cilju stvaranja seriografija umetničkih dela i olakšavanja stvaralačkog procesa. Od Warhola do danas i vizuelna umetnost i kompjuterski sistemi napredovali su, te se Mitrović na svojim projektima imanentno bavi elementima sistema i njihovim vizuelnim kvalitetima, zalazeći u domen larpurlartizma negovanog u posleratnoj apstraktnoj umetnosti Amerike i Evrope. Ipak, kako je sfera informacionih tehnologija pre svega praktična, na projektu Neželjeni pogled Mitrović uvodi publiku u kompleksne topologije internet mreža svetskih giganata – kompanije Facebook, Amazon i Google. Na prvi pogled se ovaj izbor može tumačiti kao neka vrsta kapitalističkog svetog trojstva, jer se postavka pred gledaocem otvara kao mltimedijalni triptih statičnih i kinetičkih slika. Mitrović nam ipak predlaže drugačiju analogiju – aludirajući na Poklonstvo kraljeva jednom bogu – algoritmu.

Kroz proces izviđanja mrežnih topologija i analizu dostupnih računarskih mreža ovih giganata, Mitrović je analizom podataka imanentno vizuelizovao algoritam i stvorio neku vrstu matematičke apstraktne umetnosti koja je kinetička, a zbog činjenice da je uspevao da šeta samo kroz obode mrežnih sistema kompanija koje su dostupne javnosti, ove kinteičke virtuelne skulpture iznova se grade i razgrađuju uvek sa izvesnim promenama, što je posledica večito promenljivih algoritamskih sistema.

Neželjeni pogled u dostupne dubine kapitalističkih online sistema Mitrović predstavlja publici sve do 17. novembra. Termini vođenja kroz postavku biće objavljeni naknadno. Izložbu je podržala kompanija Comtrade System Integration.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari