Nik Kejv o pesmi koju je napisao bot: „Ova pesma je groteskno vređanje čovečanstva" 1Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Jedan fan Nika Kejva zamolio je najpopularnijeg četbota na svetu da napiše pesmu u stilu svog omiljenog autora, a potom je poslao rezultat samom Kejvu, koji baš i nije bio oduševljen.

Četbot softver pod nazivom ChatGPT poslednjih dana dobija mnoge kreativne zahteve na koje uglavnom odgovara veoma zanimljivo, a Mark sa Nju Zelanda zamolio ga je da napiše pesmu u stilu Nika Kejva.

On nije bio prvi koji je zadao taj zadatak četbotu, ali je njemu Kejv odgovorio u okviru svog biltena Red Hand Files i napisao da „ne oseća isti entuzijazam prema ovoj tehnologiji kao njegovi fanovi“.

„Razumem da je ChatGPT zapravo beba, ali to je možda dolazeći horor veštačke inteligencije koja će uvek biti beba, jer uvek ima gde da napreduje i uvek može brže da ide napred. Nikada ne može biti vraćena korak unazad ili usporena, jer se kreće ka utopijskoj budućnosti, možda, ili našem totalnom uništenju. Ko će znati šta od ta dva.“

Dodao je i: „Sudeći po ovoj pesmi ‘u stilu Nika Kejva’, izgleda da ništa ne izgleda dobro, Mark. Apokalipsa već stiže. Ova pesma je bez veze“.

Kejv je potom opisao kako dobro pisanje ne zahteva imitiranje i replikaciju, već traženje i prevazilaženje svojih granica i da taj kreativni proces donosi autentičnost onom što umetnik stvori.

Zahvalio je Marku i rekao: „Uz svu ljubav i poštovanje na svetu, ova pesma je sr*nje, groteskno vređanje onoga što znači biti čovek i baš mi se i ne sviđa“.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari