Nikola Džafo nagrađen za delo „Net Tarner crnac koji je prvi odsekao glavu svom gazdi“ na Sedmom Niškom salonu 1Foto: Privatna arhiva

Umetnik Nikola Džafo osvojio je nagradu za sliku „Net Tarner crnac koji je prvi odsekao glavu svom gazdi“ na Sedmom Niškom salonu, izložbi „12/2“ na kojoj je izlagalo 12 umetnika u selekciji dva selektora – Jasne Кujundžić Jovanov, istoričarke umetnosti i slikara Perice Donkova.

Žiri u sastavu Slavica Erdeljanović Curk, magistar zidnog slikarstva, istoričar umetnosti Nemanja Petrović i Milan Ristić, kustos Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu, istakao je umetničku i ličnu budnost Nikole Džafa, kao i visoku likovnost dela u kojoj je uspešnim korišćenjem referenici iz istorije umetnosti i društva aktuelizovana tema ličnih i javnih sloboda, prenosi Nova.rs.

Nikola Džafo nagrađen za delo „Net Tarner crnac koji je prvi odsekao glavu svom gazdi“ na Sedmom Niškom salonu 2
Foto:Promo/Niški salon

– Individualno zapravo nikada nije napuštalo Džafov autorski prosede, samo što se povremeno približavalo otvorenoj društvenoj interakciji i kolektivizmu u delovanju. Tokom poslednje decenije, Džafov panoptikum se pretvara u autentični kabinet čudesa, a ova transformacija se odigrava sažimanjem različitih puteva njegovog ranijeg delovanja: vizure slikara boema, iskoraka u paralelnu umetničku dimenziju, eksplicitnog antiratnog stava, preispitivanja društvenih vrednosti, iniciranja kolektivnog duha (Led art, Art vrt, Stolica, Javna šišanja, Iscrtavanje zločina, džank art, itd.), zahvatanja u istoriju umetnosti, da bi između višeznačne uloge sada već legendarnog Zeca u likovnom i aktivističkom angažmanu i ostalih tematskih celina bila uspostavljena ravnoteža – zabeležila je, između ostalog, prof. dr Jasna Кujundžić Jovanov o Džafovom stvaralaštvu u katalogu izložbe.

O umetniku:

Nikola Džafo (1950) diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Idejni je tvorac i pokretač grupe LED ART, s kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju i Multimedijalnog centra „Led art“, osnivač Art klinike). Bez obzira na oblik umetničkog nastupa, u javnost izlazi s radovima ili nastupima koji su obeleženi izrazitim aktivističkim stavom i društvenom kritikom. Njegovim akuelnim radom preovladavaju crtačka ostvarenja.

Umetnici u selekciji:

Pored Nikole Džafa u selekciji Jasne Kujundžić Jovanov izlažu Nebojša Lazić, Snežana Petrović, Jasna Gulan Ružić, Milan Nešić i Jovana Popović Benišek, dok su u selekciji Perice Donkova umetnici Nemanja Nikolić, Milica Lazarević, Miron Mutaović, Dušan Sanojević, Nevena Milosavljević i Lena Jovanović. Prethodni laureati Nagrade Niškog salona su Anica Vučetić, Čedomir Vasić, Vukašin Milović, Radoš Antonijević, Nikola Marković i Marija Dragojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari