NIN objavio listu najboljih stripova za 2018. godinu 1Foto sa sajta Strip blog(arhiva)

Nedeljnik „Nin“ objavio je svoju godišnju listu najboljih strip izdanja u Srbiji u prošloj godini i prvo mesto su podelili „Do pakla i nazad“, „Sat“ i „Linije fronta“.

Dugi niz godina to je jedina relevantna lista koja se odnosi na „devetu umetnost“ i na neki način predstavlja ekvivalent „Ninove“ nagrade za roman godine.

Na listi za 2018. godinu prvo mesto su zauzeli stripovi o Prvom svetskom ratu.

Autor stripa „Do pakla i nazad“ Marko Stojanović podseća da je on objavljen 11. novembra prošle godine, u znak obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, i se u njemu pojavljuju mnoge poznate istorijske ličnosti.

Na stripu su sarađivali neki od u svetu najpoznatijih srpskih strip autora, poput Dražena Kovačevića, Leonida Pilipovića, Alekse Gajića, Miroljuba Milutinovića Brade, Milorada Vicanovića Maze, Jovana Ukropine i drugih.

Izdanje je posvećeno uspomeni na osnivača Leskovačke škole stripa Nikolu Mitrovića Kokana, a za svega dva i po meseca imalo je čak tri izložbe i četiri promocije – u Zaječaru, Beogradu, Leskovcu i Varvarinu.

„Ovo nije prvi put da godinu završavam na ovoj listi, ali je prvi put da je strip koji sam radio na vrhu“, kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari