Niš: Goran Petrović laureat književne nagrade Ramonda serbika 1Foto: Zoran Panić

Pisac Goran Petrović dobitnik je nagrade Ramonda serbika za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo pečat istoriji savremene književnosti.

Akademiku Petroviću nagrada će biti uručena na otvaranju 31. Književne kolonije Sićevo, koja će biti održana od 13. do 18. septembra.

U obrazloženju ovogodišnji žiri navodi da akademik Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, kao i da njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi.

„Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica kod srećne ruke“ kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja, navodi se.

Na prvoj sednici Saveta imenovan je tročlani žiri za dodelu nagrade Ramonda serbika u kojem su pored Ljubivoja Ršumovića, prošlogodišnjeg laureata i Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Pop.

Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope.

Njen osnivač je Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša.

Književna kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u Sićevu, u organizaciji Niškog kulturnog centra, a pod pokriviteljstvom Grada Niša i Ministartva kulture i informisanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari