Niš: Jubilej - pola veka pesničke nagrade “Branko Miljković” 1Foto: Niški kulturni centar

Povodom obeležavanja 50 godina otkako je ustanovljena pesnička nagrada “Branko Miljković” Niški kulturni centar je krajem prošle godine objavio monografiju pod nazivom “Prostor jezikom trajanja prepričan”.

Monografija je nazvana po Miljkovićevim stihovima, a priredila je Lidija Marinković.

Najprestižnija domaća nagrada za pesnike, koja nosi ime po preranom preminulom pesničkom princu, ustanovljena je 1971. godine, prvi put je dodeljena 29. januara 1972. godine na dan kad je Miljković rođen, a do sada je to laskavo priznanje dobio 51 pesnik.

Goran Stanković, programski direktor NKC, kaže je nagrada neprekidno dodeljivana najboljim pesnicima, tako da je bilo neophodno da se objavi ovakva monografija.

“Prošle godine smo obeležili 50 godina otkako je ustanovljena nagrada “Branko Miljković”, ali i 60 godina otkako je Miljković umro. Bilo je neophodno da se na jedan sistematičan način objave imena svih dobitnika, njihovih beseda, članova žirija, kao i njihova obrazloženja zašto su priznanje dodeli tom pesniku. Sve to smo uradili da ta veoma značajna građa ne bi pala u zaborav”, kaže Stanković.

On podseća da su ovu nagradu dobijali najznačajniji pesnici – Vasko Popa, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Ivan Lalić, Izet Sarajlić, kao i da je prvi laureat bio Milutin Petrović.

“Volim poeziju Branka Miljkovića i zato mi je nagrada koja nosi njegovo ime još više draga. Njegova poezija nije samo sredstvo izraza već način življenja. Ja se, ustvari, nadovezujem na njega. Imamo srodnosti jer istražujemo. Branko je za nas bio nedostižan pesnik, pesnik koga smo svi voleli”, rekao je Petrović nakon što mu je uručena nagrada.

Niš: Jubilej - pola veka pesničke nagrade “Branko Miljković” 2
Foto: Niški kulturni centar

Vasko Popa je primajući nagradu “koja nosi ime njegovog prijatelja” podsetio da ga je Miljković više “puta pozivao da poseti njegov rodni grad”.

“Dogodilo se da sada dovodi nagrada koja nosi njegovo ime, koje je, zahvaljući njegovom pesničkom delu, ostalo besmrtno. Kada se pesniku u modernim vremenima dodelju priznanje, onda je to veliko zadovoljstvo jednom posleniku stiha. Pesniku nisu potrebni stihovi, stihovi su potrebni ljudima kojima ih upućuje”, rekao je tada Popa.

Nagrada “Branko Miljković” se sastoji od povelje, unikatnog rada slikara Dragana Momčilovića, statuete – Fidijinog “Jupitera na prestolu”, nađenog 1938. godine, kod Tvrđavskog mosta u Nišu i promenljivog novčanog iznosa.

Anegdote

Goran Stanković priča da je Lidija Marinković pred kraj monografije navela i anegdote, koje su pratile nagradu “Branko Miljković”.

“U monografiji čitaoci mogu da pročitaju kako je pesnik Nikola Živanović pošto mu je uručena nagrada okrenuo leđa gradonačelniku i publici dok je čitao svoje stihove u Gradskoj kući. Ili kad je pesniku Marjanu Čakareviću pogrešno upisan naslov knjige na povelji, pa je umesto “Tkiva” stajalo “ Tikva”. Grešku nije primetio slikar Momčilović, ni organizatori, ali ni pesnik”, priča Stanković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari