Niški kulturni centar: Branislav Miltojević dobitnik književne nagrade "Slaviša Nikolin Živković" 1Branislav Miltojević: Foto privatna arhiva

Književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“za 2024. godinu dobio je novinar, kritičar, publicista i pisac Branislav Miltojević za rukopis romana „Depjesaž“, saopštio je Niški kulturni centar.

U obrazloženju žirija za dodelu ove niške književne nagrade navodi se da Miltojević kroz roman „Depjesaž“ odbacuje tradicionalnu potragu za smislom i redom, koristeći se modernističkim i pretežno postmodernističkim pristupom.

Dodaje se da roman istražuje svet poput slika u iskrivljenom ogledalu, koristeći parodiju i razvijajući priču u nekoliko pravaca.

Autor, kroz dekonstrukciju postojećih izvora, dovodi u pitanje koncepte klasične naratologije, odbijajući da uspostavi linearnu strukturu priče.

„Grafički roman ‘Depjesaž’ čita se kao otvoreni sistem, čiji autor postiže efektnu strukturnu performativnost, spajajući vizuelni tekst i umetničke postupke karakteristične za vizuelni tekst“, piše u obrazloženju.

Niški kulturni centar: Branislav Miltojević dobitnik književne nagrade "Slaviša Nikolin Živković" 2
Foto: Niški kulturni centar

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša ime dobitnika nagrade tradicionalno objavljuje 3. aprila, na dan rođenja poznatog niškog pisca čije ime nagrada nosi.

Konkurs za najbolji neobjavljeni rukopis na srpskom jeziku raspisuje se svake godine od 1. oktobra do 31. decembra.

Književna nagrada „Slaviša Nikolin Živković“, koja čuva sećanje na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, postala je gradska nagrada 2019. godine.

Sastoji se od povelje i objavljene knjige pobedničkog rukopisa prispelog na konkurs za najbolji književni rukopis na srpskom jeziku.

Dosadašnji laureati nagrade su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić- Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić, Vukosav Delibašić i Nikola Pantić.

Datum svečane dodele nagrade Miltojeviću biće naknadno objavljen.

Ko je Branislav Miltojević

Branislav Miltojević je rođen 1956. godine u crnotravskom selu Mlačištu, u porodici građevinca, sa kojom je išao u pečalbarenje po gradilištima širom Srbije.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Kao student je novinske tekstove objavljivao u omladinskoj štampi. Bio je zaposlen u Radio Nišu, kao i u Narodnim novinama, gde je januara 1997, nakon dolaska opozicije na vlast u ovom gradu, izabran je za v. d. glavnog i odgovornog urednika. Posle nepuna četiri meseca povukao se sa te dužnosti i biva prebačen na mesto odgovornog urednika revije „Ribolovac“. Nešto kasnije je vraćen u Narodne, gde je sve do privatizacije 2008. obavljao različite uredničke poslove.

Nakon privatizacije ovih novina, zbog svoje sindikalne aktivnosti, prebačen je na mesto dopisnika iz Bele Palanke. Krajem 2009. godine je dobio otkaz i ostao bez stalnog posla.

Dobitnik je više književnih, filmskih i strip nagrada. Živi i radi u Nišu.

Ko je Slaviša Nikolin Živković

Slaviša Nikolin Živković (1953- 1990) je pisao i objavljivao pesme, prozu i eseje.

Bio je, kako se navodi u njegovoj biografiji- vizionar, bitnik, roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac- ribolovac, zen- učitelj , radnik u trećoj smeni i majstor za poluprovodnike.

Bio je i savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini i sparing partner Majka Tajsona, dodaje se.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari