Nišvil džez festival okupiće od 11. do 14. avgusta 660 izvođača na 110 koncerata 1

Nišvil džez festival okupiće od 11. do 14. avgusta 660 izvođača na 110 koncerata i 11 bina, najavio je u petak u Beogradu direktor manifestacije Ivan Blagojević.

On je istakao da će se sve odvijati po planu, iako tek ovih dana potpisuju ugovore sa sponzorima. Blagojević je podsetio na tešku finansijsku situaciju sa kojom se festival suočava, naglasivši da su oni program pripremili još u januaru i februaru i da je princip Nišvila da umetnici moraju da budu isplaćeni pre početka festivala.

Kako je dodao, Nišvil svoje novo izdanje dočekuje i kao jedan od top deset džez festivala u Evropi po oceni Gardijana, što dovodi i prve posetioce iz Londona.

Festival, koji se ove godine odvija pod sloganom „Ka novim koridorima“, aludirajući na osvajanje novih koridora Niške tvrđave, otvoriće na glavnoj bini niški sastav Naišblue, nakon koga nastupa Belgrade Dixieland Orchestra. To će biti prilika i da se njihovom osnivaču tromonisti LJubomiru Matijaci, jednom od pionira srpske i SFRJ džez scene, uruči nagrade za životno delo kojom Nišvil tradicionalno podseća na zaslužne umetnike u ovoj oblasti.

Zvezda prve večeri je američki gitarista italijanskog porekla Al Di Meola, a prvi put na Nišvilu predstaviće se jedan kineski bend – Golden Buddha Jazz Band koji kombinuje tradicionalnu muziku svoje zemlje sa klasičnim džezom. Oni su, prema Blagojevićevim rečima, izrazili želju da nastupe i u okviru omaža Šabanu Bajramoviću, pa on očekuje da će obraditi i numeru „Đelem, Đelem“.

„Nišvil“ će samo u glavnom programu ugostiti 25 bendova, a publiku očekuju Sajrus Česnat, Baster Vilijams i Leni Vajt (SAD), Soveto Kinč (Velika Britanija), Oleg Kirijev i „Orlan“ bend (Rusija), JažCotech Dancers (Velika Britanija), Bil Evans Band (SAD), Shakatak (Velika Britanija), Tango and jazz Quartet (Argetina), DŽos Stoun (Velika Britanija), Yuri Honing Quartet (Holandija), Remi Panošian Trio (Francuska)…

Blagojević je uputio apel svim muzičarima da se ujedine „poput filmadžija“ i izbore se za veća sredstva za objavljivanje albuma i putovanja u inostranstvo, podsetivši da je iz budžeta opredeljeno 600 miliona za snimanje filmova i 70 miliona za filmske festivale, a samo 33 miliona za muziku.

Blagojević je najavio i bogat prateći program Nišvila, kao i da će predložiti da levi koridor Niške tvrđave ponese ime Miše Blama.

 

NIS zlatni sponzor

NIS kao zlatni sponzor Nišvila osmu godinu zaredom podržava ovu međunarodnu muzičku manifestaciju koja na jedinstven način promoviše spoj balkanske muzike i svih vrsta džeza. Potencijal Nišvila, kao jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija u Srbiji, prepoznat je od strane NIS-a, koji u skladu sa svojim korporativnim sloganom „Budućnost na delu“ podržava aktivnosti usmerene na promociju pravih kulturnih vrednosti i samim tim doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje, navodi se u saopštenju ove kompanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari