Nizom kulturnih manifestacija najavljuju jubilej 1Foto: Josif Rspopović

Posle izuzetno uspešne promocije na Sajmu turizma u Beogradu, u Centru za kulturu „Gradac“ iz Raške , nastavljaju se aktivnosti kojima se najavljuju, jubilarne, 25. Raške duhovne svečanosti.

Kao prvi, u seriji programa, sinoć je u sali Doma kulture prikazan dugometražni dokumentarni film „Zarobljeno vreme“ koji kao scenarista i režiser potpisuje Milan Nikodijević, a njegov glavni protagonista je Petar Peca Popović, legendarni rok kritičar i publicista, dobitnik priznanja Raških Duhovnih Svečanosti „Stefan Prvovenčani“ za 2015. Godinu. Otvarajući sinoćnju filmsku projekciju Nikša Barlov,umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti je ,između ostalog , rekao i : „19. avgusta 2015. godine primajući, na ovom mestu, priznanje „Stefan Provenčani“, Peca je, između ostalog rekao da „san nije ono što vam se dešava dok sanjate, već ono što vam neda da spavate“. Dragi Peco, hvala vam što ste nas naučili da sanjamo, da se borimo za svoje snove, čak i kada je teško i neizvesno, i da istrajemo u našoj ideji i našoj misiji“.

„Zarobljeno vreme“ je priča o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu. Na svojevrsnom,filmskom, putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i LJubljani sagovornici Petra Pece Popović su najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari: Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Milomir Marić, Radoman Kanjevac, Srđan Gojković – Gile, DavorSučić – Sejo Sexon, grupe INDEXI, TIME, SMAK, Dado Topić, Loša, Peco Petej Amira Medunjanin, Želimir Altarac – Čičak, Kaliopi, Vlatko Stefanovski, Ivan Bećković, Velibor Džarovski – Džaro, Bole Bošković, Josipa Lisac, Jura Stublić, Jasenko Houra, Vladimir Mihaljek, Siniša Škarica, Želimir Babogredac, Zlatko Gal, Janezutor fotografije: Josif Rspopović

Tekst : Zoran Nikolić Bončina, Zoran Predin, Momčilo Bajagić – Bajaga, Gibonni.U svojevrsnoj potrazi „kroz emotivni zavičaj“,bivšu SFRJ autori tragaju za odgovorima na moga pitanja vezana za globalni fenomen, rokenrol, i njegovu sudbinu na ovim prostorima. Film “Zarobljeno vreme” sniman je dve i po godine, od decembra 2014. do juna 2017. Na lokacijama diljem bivše SFRJ, ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba “Euridika” , Radio Beograda i redakcije “Džuboksa”, preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u LJubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka. Premijera filma “Zarobljeno vreme” bila je 5. jula 2017. u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festival muzičkih dokumentaraca u regionu, gde je film dobio Specijalnu nagradu. Prikazan je i u okviru programa “Kino region” na prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu. Beogradska premijera bila je u novembru 2017. Nakon toga film je sa velikim uspehom prikazan i u Zagrebu, Novom Sadu, Beču, Valjevu, Torontu, Čačku, LJubljani. Film i njegov glavni protagonista Peca Popović nastavljaju da obilaze Srbiju, region i svet, a neposredno pre emitovanja u Raški film je prikazan u Skoplju, a od 20. do 23. aprila film će biti prikazivan na Danima srpske kulture u Istri.Posle projekcije filma publici su se obratitli režiser Milan Nikodijević i Petar Peca Popović.

Pripremamo vrhunski program za jubilarne svečanosti

Zamolili smo Nikšu Barlova,umetničkog direktora Raških Duhovnih Svečanosti da za čitaoce „Danas“-a kaže kako teku pripreme za ovogodišnje jubilarne svečanosti: „Po ugledu na velike festivale koji raznim dešavanjima u toku godine najavljuju svoj glavni program, od prošle godine smo i na Raškim duhovnim svecanostima uveli tu praksu. Pod zajedničkim nazivom „U susret Svečanostima“, prigodnim programima, aktivnom medijskom kampanjom i promocijom festivala na vaznim adresama pripremamo našu publiku i širu kulturnu javnost za ono sto ce se dešavati u avgustu. Posle veoma uspešne i odlično posećene prezentacije Raskih duhovnih svečanosti na Sajmu turzima u Beogradu, premijera dokumentarnog filma „Zarobljeno vreme“ je drugi u nizu programa koji ce najaviti ovogodišnji festival. Naravno, kako se Svečanosti budu bližile tako ce se naše aktivnosti povećavati. Koncept festivala je poznat, kvalitet, raznovrsnost, najbolje stvari sa našeg kulturnog prostora i kvalitetni gosti iz inostranstva. Organizacioni odbor vrlo često zaseda, predloga je mnogo, puno se radi i siguran sam da cemo naš veliki jubilej obeleziti vrhunskim programom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari