Foto: uk parobrod

Milutin Petrović  smenjen je neposredno nakon pokretanja postupka i uručenja otkaza izvršnom producentu Zlatku Crnogorcu, do kojeg je došlo nakon informacija i žalbi od strane zaposlenih, navodi se u saopštenju NKSS-a i podseća da je Petrović šesti vršilac dužnosti direktora UK “Parobrod” u proteklih pet godina.

– Pitamo predstavnike lokalnih vlasti zašto se ne poštuju zakonski predviđene konkursne procedure za izbore rukovodilaca, već se v.d. stanja koriste za stranačke interese i kažnjavanje uspešnih pojedinaca, rečeno je u saopštenju.

Asocijacija podržava izjavu zaposlenih UK “Parobrod” o protivpravnim postupcima, finansijskim malverzacijama i mobingu koji je godinama sprovodio izvršni producent Zlatko Crnogorac. Iz izjava u koje je i javnost imala uvid, jasno je da zaposleni izražavaju podršku Milutinu Petroviću, prvom čelniku ove ustanove koji je uspeo da se izbori sa političkim pretnjama i pritiscima koje su otežavale nesmetan i kvalitetan rad ustanove.

U skorašnjoj situaciji u Narodnom pozorištu, kolektiv i sindikat ove nacionalne ustanove kulture je, nakon smene direktora Drame Željka Hubača u javnost izneo nepravilnosti u radu upravnika Dejana Savića, što je nakon istrajavanja u zahtevu kolektiva, uz podršku stručne javnosti, dovelo do smene Dejana Savića.

NKSS poziva javnost da podrži zaposlene UK “Parobrod”, a Opštinsko rukovodstvo da preuzme odgovornost za sprovođenje odgovorne kulturne politike na lokalu uz poštovanje mišljenja struke i svih relevantnih aktera u kulturi.