Nova predstava "Na tragu" u BDP-u 1Foto: Scena iz predstave "Na tragu"

Nova predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Na tragu“ biće premijerno izvedena u ponedeljak, 30. aprila, na Novoj sceni.

Tekst Nikole Milojevića, koji govori o problemima sa kojima se susreću autori i stvaraoci pozorišne predstave, režirao je Nenad Gvozdenović, a igraju: Filip Gajić, Dragiša Milojković, Milan Novaković, Aleksandra Ćosić, Ivana Panzalović, Dragoslav Ćirković, Ognjen Milikić, Luka Miljojković i Stefan Minić.

Komad glumca kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra Nikole Milojevića osvojio je Nagradu Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić“ za 2016. godinu. Predstava, prema rečima autorske ekipe, otkriva svet iza kulisa jednog pozorišta, baveći se živim ljudima, bez maski, sa svim svojim vrlinama i manama koji pripremaju novu premijeru.

„To je priča o pozorištu u pozorištu. O svim odnosima koji vladaju kada se priprema jedna predstava. U ovom slučaju to je ‘Hamlet’. Na sceni se neće videti ta premijera, ali će se videti sve ono što dovodi do nje. Odnosi između reditelja i glumca, glumca i glumca, glumca i dekoratera… sve ono što se i dešava u samom pozorištu“, ističe reditelj Nenad Gvozdenović.

On dodaje da je ekipa čak i neke detalje sa proba ubacila u sam tekst, uz dozvolu autora. „On je toliko osetio pozorišne odnose, zbog čega nam je bilo lako da pratimo njegovu liniju“, objašnjava reditelj.

Filip Gajić, glumac koji je poslednjih godina češće režirao nego igrao u predstavama, tumači ulogu reditelja. „Ova situacija se u velikoj meri poklapa sa onim što živim privatno. Tako da je i moja uloga više izašla iz mene i tog odnosa nego iz lika kakav je bio napisan u komadu“, naglašava Gajić.

U Milojevićevoj jednočinki, kako se navodi u programu predstave, razotkriva se istina, nimalo ulepšana sudbina glumca, koji bi da igra, ali slovi za netalentovanog, pa ga renomirani reditelj ponižava, sve dok ne izgubi samopouzdanje i prestane da postoji kao čovek. Svet iza kulisa gradi se iz tog konflikta reditelja i glumca. Ipak, ovo nije striktno esnafski komad, kako naglašava reditelj. „Kao i svaka dobro napisana drama i ovaj tekst izlazi iz okvira u koje je smešten, tako da će u njoj podjednako saučestvovati i pozorišni sladokusci i oni koji su na putu da to postanu“, zaključuje Gvozdenović.

Prva repriza predstave zakazana je za 7. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari