Nova sezona Narodnog pozorišta počinje 1. oktobra 1Foto:Narodno pozoriste

Narodno pozorište 1. oktobra zvanično otvara 151. pozorišnu sezonu sa baletom „Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog na Velikoj sceni i dramom „Carstvo mraka“ na sceni „Raša Plaović“.

Ne računajući dva nastupa na otvorenom na najspornijim gradskim urbanističkim i građevinskim lokacijama – „Beogradu na vodi“ i Trgu republike tokom septembra i činjenici da je bilo „domaćin“ delu programa 53. Bitefa.

U „Labudovom jezeru“, u koreografskoj postavci Konstantina Kostjukova i sa scenografijom i kostimima čuvenog italijanskog kreatora Renata Balestre, igraju: Tatjana Tatić, Igor Pastor, Jovica Begojev, Randol Betankourt uz celokupni ansambl Baleta. Dirigent je Đorđe Pavlović. Drama u režiji Igora Vuka Torbice „Carstvo mraka“ je višestruko nagrađivana predstava na mnogim festivalima.

Beogradska opera, koja obeležava 100 godina od osnivanja, jubilarnu sezonu počeće u sredu, 2. oktobra, sa predstavom „Andre Šenije“ Umberta Đordana u režiji Đandomenika Vakarija. Horom i orkestrom NP dirigovaće Đorđe Pavlović, a glavne role pevaju: Dušan Plazinić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Dragutin Matić, Višnja Popov kao gost… Ova produkcija premijerno je izvedena 23. juna 2018. godine. Iako je do sada pravilo bilo da novu opersku sezonu otvara poslednja premijera u prethodnoj – opera „Koštana“ Petra Konjovića koja je takoreći zatvorila jubilarnu 150. sezonu NP, na repertoaru je 16. oktobra, kad će biti izvedena u okviru 51. BEMUS-a, 21. oktobra gostuje u Vranju. Tokom oktobra sve Koštane peva sopran Evgenija Jeremić.

Kao prva operska premijera u jubilarnoj sezoni Opere NP za 30. oktobar najavljena je prva srpska opera „Na uranku“ Stanislava Biničkog, za koju je libreto napisao Branislav Nušić. Režija je poverena Ani Grigorović, dirigent je Stefan Zekić, a pevačka podela će, kako je najavila Direkcija Opere, biti naknadno objavljena.

Od 7. do 25. oktobra nacionalni teatar na Trgu republike biće domaćin 23. Festivalu koreografskih minijatura, čiji je ovogodišnji slogan „Savremeno kroz vreme“. Glavni program festivala – međunarodno takmičenje koreografa, održaće se i 15. i 16. oktobra, na sceni „Raša Plaović“ NP. Povodom učešća Egipta na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu kao počasne zemlje gosta, na dan otvaranja Sajma 20. oktobar, u NP održaće se koncert Baleta Opere Kaira.

Ženska podela za Šekspira

Prva dramska premijera u 151. sezoni NP biće „San letnje noći“ Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića. Ova komedija će se posle više od dve decenije pauze vratiti na scenu NP 8. oktobra. Ima kompletnu žensku podelu u kojoj je 16 glumica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari