cuvari formuleFoto: Aleksandar Letić

Film „Čuvari formule“prikazan je protekle nedelje sa velikim uspehom i na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu u Kaliforniji, SAD, koji je održan od 4. do 14. januara, a novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića publika je mogla da vidi kao deo glavnog programa.

„Čuvari“ su pobrali velike simpatije publike, ali i odlične komentare kritičara, zbog čega je film uvršten među deset najbolji filmova na festivalu, a mnogobrojna publika će moći da ga pogleda i na dodatnoj projekciji.

Prestižna nagrada Varajeti magazina na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu otvorila mu je vrata za tržište Amerike, a uspeh u Kaliforniji će mu možda omogućiti da uđe u američku redovnu bioskopsku distribuciju ili da bude kupljen od strane neke striming platforme.

Prema zvaničnim informacija bioskopskih distributera, film „Čuvari formule“ najgledaniji je film u sezoni 2023/20024. sa više od 300.000 gledalaca, čime je premašio gledanost holivudskih blokbastera „Openhajmer“ i „Barbi“.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića.

Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine i direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Glavne uloge tumače Radivoje Raša Bukvić, kao i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i An Sera.

Novi film Dragana Bjelogrlića osvaja i Ameriku: „Čuvari formule“ među najboljima na festivalu u Palm Springsu 1
Foto: Aleksandar Letić

Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće Cobra Film i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari