Novi konkurs u Narodnoj biblioteci Srbije kontrolišu pravnici Ministarstva 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije ostao je bez jednog člana posle odluke Ministarstva kulture i informisanja da poništi konkurs za izbor novog upravnika NBS.

Ostavku na članstvo u UO NBS podneo je pesnik Dragan Hamović, savetnik u Ministarstvu kulture. Hamović je izjavio za Danas da posle poništenja konkursa „zbog nekih formalnih finesa“ više nema razloga da bude u UO NBS.

Ministarstvo kulture smatra da je tekst konkursa dopunjen uslovima koji nisu predviđeni Zakonom o kulturi i Statutom NBS, zbog čega je ceo postupak vraćen na početak. UO NBS bi u roku od mesec dana trebalo da raspiše nov konkurs za izbor upravnika.

Na pitanje kako je Ministarstvo tek na kraju procedure utvrdilo problem u tekstu konkursa, Dragan Hamović odgovara da je problem formalne, a ne suštinske prirode.

– UO je dužan da se u definisanju uslova konkursa drži Statuta NBS. Sve je urađeno na osnovu Statuta, čije smo se suštine držali u delu kriterijuma za izbor upravnika. Činjenica je da postoji praksa da se izostanak doslovnog citiranja Statuta koristi za obaranje konkursa. U sastavljanju poništenog konkursa učestvovali su i pravnici Biblioteke, ali nisu bili izričiti da bi izostanak doslovnog prepisivanja Statuta mogao da bude problematičan za validnost konkursa – objašnjava Dragan Hamović.

Da se ovakva situacija ne bi ponovila, Hamović najavljuje da će se u pripremu raspisivanja novog konkursa za upravnika NBS uključiti i pravnici Ministarstva kulture i informisanja.

Predsednik UO NBS Veljko Brborić, koji je na ovu dužnost stupio tokom konkursne procedure jer se njegov prethodnik Miloš Janković povukao zbog kandidovanja za upravnika, izjavio je za Novosti da je „izvesno da izmene u konkursnom tekstu nisu smele da se dogode“, te da će UO da „nastavi sa postupkom izbora upravnika i sve vrati u legalne okvire“.

Na javni konkurs raspisan 8. aprila u zakonskom roku od 15 dana stiglo je pet prijava. Konkurisali su: dosadašnji upravnik Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika Dejan Ristić, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd Adam Sofronijević i kriminolog i pesnik Miloš Janković. UO NBS je u uži krug izabrao Lasla Blaškovića i Milorada Vučkovića, ocenivši da ostali kandidati ne ispunjavaju uslove konkursa. Posle odvojenih razgovora sa Blaškovićem i Vučkovićem, UO NBS je sredinom prošle nedelje prosledio svoju listu kandidata sa obrazloženjem Ministarstvu, koje je iz proceduralnih razloga poništilo konkurs.

Komplikacije sa izborom novog upravnika NBS prate i spekulacije o političkoj i finansijskoj pozadini borbe za fotelju prvog čoveka najstarije institucije kulture u Srbije u koju je, navodno, uključen i kabinet premijerke Srbije Ane Brnabić, što u Ministarstvu kulture negiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari