Novi roman Lasla Blaškovića “Carinska ulica u Novom Sadu” u izdanju Arhipelaga 1Foto: Promo

Novi roman poznatog romansijera i pesnika Lasla Blaškovića “Carinska ulica u Novom Sadu” nedavno je objavljen u izdanju Arhipelaga, u ediciji “Zlatno runo”, u saradnji sa Futura publikacijama iz Novog Sada.

Novo Blaškovićevo delo koje je stiglo pred čitaoce je roman po slikama i ulicama Novog Sada, neobična moderna hronika grada od tridesetih godina XX veka do naših dana.

Polazeći od umetnosti i životne sudbine modernističkog slikara Bogdana Šuputa, koji je, između ostalog, zabeležio Novi Sad i njegove ulice i prozore u jednom istorijskom trenutku, Blašković prati kako ovu umetničku avanturu koja će se završiti u istorijskim udesima Drugog svetskog rata, tako i dinamiku samog grada koji se menja, ali u tim promenama nužno čuva i neke tragove minulog vremena.

Blaškovićevo pripovedanje u “Carinskoj ulici u Novom Sadu” insistira na autentičnosti i dokumentarnosti, zbog čega drugi deo romana postaje niz dokumentarnih priloga različite vrste koji iznutra osvetljavaju pojedine epizode iz prvog dela romana.

Uzbudljiva potraga za činjenicama jednog života i jedne umetničke avanture odvode pisca, a za njim i njegovog čitaoca, do pitanja gde se danas nalazi Carinska ulica u Novom Sadu i da li umetnička svedočanstva o jednom gradu, njegovim ulicama i ljudima traju duže od svedočanstva bilo koje druge vrste.

Laslo Blašković je u “Carinskoj ulici u Novom Sadu” napisao prvorazredni novosadski roman našeg vremena.

Blašković je u književnost ušao kao pesnik objavljujući niz pesničkih knjiga (od “Gledaš”, “Zlatno doba” i “Crvene brigade”, do “Ritam-mašine” i “Života bacača kocke”) za koje je dobio važne pesničke nagrade i nepodeljeno priznanje književne kritike.

Od kraja devedesetih i romana “Svadbeni marš”, Blašković je prisutniji kao romansijer – za svoje romane dobio je Nagradu Društva književnika Vojvodina za knjigu godine, Nagradu Fonda „Borislav Pekić“, Nagradu SANU iz Fonda „Branko Ćopić“ za najbolju knjigu godine i Nagradu „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine.

Blaškovićev roman “Madonin nakit” izabran je među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida koji su sastavni deo antologijske edicije 100 slovenskih romana, a objavljen je i na engleskom jeziku.

Pored “Madoninog nakita”, najpoznatiji romani Lasla Blaškovića su “Mrtva priroda sa satom”, “Adamova jabučica”, “Turnir grbavaca”, “Posmrtna maska”, “Razbrajalica” i “Prateći vokali”, a njegova proza i poezija prevedeni su na engleski, ruski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.