Novi Sad: Balet "Vragolanka" ponovo na sceni Srpskog narodnog pozorišta 1Foto: SNP

Balet koji je nastao u praskozorje Francuske revolucije, onaj koji se smatra prekretnicom u istoriji baletske umetnosti – „Vragolanka“ ponovo će igrati na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta i to 28. januara kao i 4. februara.

Balet će se izvoditi na muziku francuskog kompozitora Luja Jozefa Ferdinanda, libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija.

U Srpskom narodnom pozorištu svoju poslednju premijeru je imao 2019, a budući da nosi vedrinu i duhovitost, kao i oduševljenje poštovalaca baletske umetnosti širom planete, bilo je neminovno da se vrati na repertoar najstarijeg srpskog teatra.

„Ovo delo nosi najpozitivniju baletsku muziku u celokupnoj literaturi, iz nje se čita optimizam na koji niko ne ostaje ravnodušan pa ni naša publika, koja je ovu obnovu definitvno čekala sa velikim nestrpljenjem. Igrači su nazaustavljivi na sceni, poneti tom atmosferom, i muzičari uživaju u izvođenju razigrane „Vragolanke“. Od početka godine, i Drama i Opera su imale dve velike obnove, pa tako i sada nastavljamo u velikom stilu, što i priliči nacionalnom teatru“, istakao je upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

U baletu „Vragolanka“ bogata posednica, udovica Simon (koju tradicionalno tumači muški baletski igrač), pokušava da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena. Iako su uzaludni njeni napori da Lizu uda za sina bogatog gazde, na kraju trijumfuje ljubav mladih, bez obzira na različitost njihovog porekla.

Koregoraf i reditelj je Kalin Hanciu, scenograf je Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dok će ovim maestralnim delom dirigovati Aleksandar Kojić koji ističe veliku radost kada je u pitanju obnova „Vragolanke“.

„Balet koji je kroz istoriju postao neizbežan deo baletskog repertoara. Ovo delo je, zbog svoje predivne muzike i likova u njemu, prava pohvala radosti, veselju, sreći i životu. A to nam je, čini mi se, izuzetno potrebno u vremenu u kom živimo“, dodao je maestro Kojić.

U ulogama su: Rejna Remović, Samjuel Bišop, Andrej Kolčeriu, David Gruoso, Aleksandar Bečvardi, Mina Radović, Naojuki Acumi. Učestvuju Balet i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari