Novi Sad: Kulturni događaji i radna akcija “Zagrevanje” 1

Promocija romana „Popino prase” Siniše Tucića, otvaranje izložbe „Okovi od prašine” Dušana Mitića, koncert eksperimentalne muzike i radna akcija, planirani su za nedelju, 30. januar, na Novom naselju. Višesatno druženje tokom popodneva “Zagrevanje” prvi je ovogodišnji program u organizaciji udruženja “Novo kulturno naselje”.

Novo kulturno naselje poziva na prvi otvoreni događaj i akciju u ovoj godini pod nazivom “NKN 22: Zagrevanje”, u nedelju, 30. januara, sa početkom od 15 časova. Lokacija je park „Među brezama”, u ulici Bate Brkića 24, sa dvorišne strane.

Iz ovog udruženja pozivaju sve komšije da im se pridruže na radnoj akciji čišćenja parka, lakiranja i popravke mobilijara i postavke krova na Binaciklu. Objekat Binacikl je otvoren pre mesec dana i on predstavlja parking za bicikle i binu na kojoj su planirani različiti kulturno-umetnički sadržaji tokom ove godine.

Nakon radne akcije, od 17 časova, prisutni će imati priliku da prisustvuju otvaranju izložbe Okovi od prašine, umetnika Dušana Mitića, u Galeriji nadomak parka, u ulici Braće Dronjak 15, sa dvorišne strane.

Ova likovna postavka je nastala početkom prošle godine i predstavlja uzorak iz bogatog umetnikovog istraživanja koje je nastalo spontano i bez posebnih pretenzija, prateći unutrašnju potrebu za distanciranjem od nametnutih tenzičnih kampanja savremene političke i distopijske stvarnosti.

“Ovo je kontinuirana slikarska igra u tehnici bliskoj grafici, sa uvek iznenađujućim ishodom”, ističe umetnik najavljujući ovaj događaj.

U parku “Među brezama”, od 18 časova na sceni Binacikl biće organizovana promocija romana  novosadskog pisca Siniše Tucića „Popino prase” (Zenit Books”, 2021).

Novi Sad: Kulturni događaji i radna akcija “Zagrevanje” 2Ovaj roman je, pored 16 drugih naslova, uvršten u uži izbor za ovogodišnju NIN-ovu nagradu. Radnja se odvija u Novom Sadu devedesetih godina, jednim delom i na Novom naselju, a glavni junak romana jeste autor, tada trinaestogodišnjak koji proguta – popino prase.

U razgovoru o ovoj knjizi učestvuju autor Siniša Tucić i urednik izdanja Marko Srdanović.

Nakon promocije, od 19 časova, građani će imati priliku da poslušaju koncert eksperimentalne muzike dua Nemanje Teofanovića i Rastka Zekića.

Ulaz je, kao i uvek za programe Novog kulturnog naselja, slobodan.

U iščekivanju Kulturnog centra na Novom naselju

NKN 22: Zagrevanje je još jedna od aktivnosti i projekata u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Ova aktivnost prikazuje fokus rada organizacije u 2022. godini koji se temelji na kreiranju i aktivaciji novih, neotkrivenih javnih prostora za izvođenje kulturno-umetničkih programa, koji će u perspektivi formirati model disperzivnog kulturnog centra. Krajem prošle godine, formirana su dva nova prostora a to su bina u parku Među brezama i Galerija, u zgradi Braće Dronjak 15.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 19 festivala, više od 1.100 edukativnih i umetničkih radionica i programa, niz volonterskih i humanitarnih akcija, akcija ozelenjavanja, čišćenja i uređivanja javnih prostora, kao i nekolicinu međunarodnih projekata.

Više informacija iz ovog grada čitajte na ovom linku.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari