Novi Sad: Održana svečana akademija povodom jubilarnog Memorijala "Isidor Bajić" 1foto: Arsenije Mandić

Svečana akademija povodom jubilarnog desetog Memorijala „Isidor Bajić“ održana je danas, u novoj Koncertnoj dvorani.

– Realizacija našeg jubilarnog desetog Memorijala nastavak je duge i plodne tradicije naše škole koja svojim postignućima proslavlja naš grad i zemlju u celom svetu, rekla je Radmila Rakin Martinović, direktorka festivala.

– Muzika je sredstvo da jedni drugima postanemo bliži i da svi zajedno gradimo lepši i bolji svet. Memorijal je jedan mali korak ka tome. Ali iz godine u godinu ima nas sve više i više. Duboko verujem svim srcem da će svet biti bolje mesto ako svi budemo pričali jezikom umetnosti – dodala je.

Po prvi put, to međunarodno takmičenje, koje se održava već dve decenije, organizovano je u novom prostoru, muzičkoj školi i koncertnoj dvorani koji su otvoreni ove godine.

– Memorijal Isidor Bajić nosi ime po istaknutom velikanu, utemeljivaču muzičkog obrazovanja kod nas, koji je za sobom ostavio veliko i neizbrisivo delo. Ovogodišnji Memorijal je uvertira za ono što nas očekuje naredne godine, kada Novi Sad zvanično postaje Evropska prestonica kulture – poručio je u svom obraćanju Dalibor Rožić iz gradskog veća za kulturu Novog Sada.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i nekadašnja učenica muzičke škole „Isidor Bajić“, istakla je da biti deo te škole ujedno znači i imati pravo na ponos.

– Ako vreme trajanja naše škole pretočimo u imena umetnika koja su u njoj ponikla, brojna priznanja i nagrade koja su joj dodeljena, upisujući se u knjigu Ginisovih rekorda, čak i u činjenici da je Isidor Bajić još 1910. godine, sa grupom svojih kolega, doneo odluku da se odreknu svojih plata kako bi kupili jedan klavir za novu školu, a danas, nakon više od jednog veka, muzička škola poseduje ih 47. Onda se ta reč pretvara u strahopoštovanje – istakla je u obraćanju pokrajinska sekretarka.

U okviru svečane akademije nastupio je svetski poznati violinista Stefan Milenković, koji je izveo drugi stav iz druge Bahove solo partite za violinu, i duo „Amal“ iz Izraela. Yaron Kohlberg i Bishara Haroni izveli su Fantaziju u f – molu Franca Šuberta, Scaramouche Darijusa Mijoa, i svitu broj jedan Sergeja Rahmanjinova.

Ovogodišnji Memorijal traje šest dana, do 10. decembra, a na njemu učestvuje 80 takmičara iz trideset zemalja.

Takmičari su raspoređeni u tri kategorije, devet u A kategoriji, 11 u B i 60 u C kategoriji. O pobednicima će odlučivati internacionalni sedmočlani žiri, u kojem učestvuju Giuliana Paola Contreras (Peru), Bishara Haroni, Yaron Kohlberg (Izrael), Marcos Madrigal (Kuba), Nataša Mitrović (Srbija), Juan Rezzuto (Argentina) i Alvaro Teixeira Lopes (Portugal).

Takmičenje je otvoreno i za same slušaoce, a ulaz je slobodan, uz neophodno poštovanje epidemioloških mera, u vidu nošenja zaštitnih maski i sedenja na obeleženim mestima.

Svečano zatvaranje održaće se 10. decembra. U pitanju je finale C kategorije, kada će troje takmičara nastupiti sa Beogradskim simfoničarima.

Memorijal „Isidor Bajić“ je bijenalno međunarodno pijanističko takmičenje koje, od 2002. godine, organizuje istoimena muzička škola iz Novog Sada. Kroz dve decenije, festival je ugostio preko hiljadu izvođača iz svih krajeva sveta.

Takmičenje se organizuje uz podršku organizacija EPTA Srbije, AVL Projekt, KAWAI Novi Sad i Beogradskih simfoničara, u saradnji sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada i Sekretarijatom za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Memorijal u brojkama

– Na Memorijalu je u prethodne dve decenije učestvovalo 1.092 takmičara, koje je ocenjivalo 103 članova žirija, 120 mladih pijanista radilo je na 11 klavirskih pedagoga u majstorskim školama klavira, a preko dve stotine pijanista i klavirskih pedagoga učestvovalo u pijanističko-pedagoškim forumima – istakla je Danijela Kličković tokom svečane akademije, koja je od samog početka jedan od organizatora festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari