Novi Sad: premijera predstave "Metamorfoze" u nedelju u Pozorištu mladih 1Foto: Jovana Semiz

Međunarodni festival „Novosadske pozorišne igre“ završava se u nedelju, 15. maja premijerom predstave “Metamorfoze”. Predstava je autorsko delo Saše Latinovića, a početak je zakazan u 19.30 časova u Pozorištu mladih.

Autorsko delo Saše Latinovića, predstava Metamorfoze, premijerno će biti izvedeno na sceni Pozorišta mladih u nedelju, 15. maja, na zatvaranju “Novosadskih pozorišnih igara”.

U predstavi igraju: Marija Radovanov, Neda Danilović, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković i sam Latinović. Dizajnerka lutaka i kostimografkinja bila je Milica Grbić Komazec, koja je zajedno sa Latinovićem osmislila i scenografiju predstave.

“Mit koji smo našim pozorišnim ritualom želeli da oživimo je mit pun magije i strasti. Mit o Medeji i Jasonu nam priča priču o natprirodno velikoj ljubavi dvoje ljudi, koja se, zbog ljudske slabosti, pretvori u zastrašujuću mržnju, iza koje ostaje pustoš. Publika će videti na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja. Medeja je bila čuvena čarobnica, kćerka Helijevog sina Ejeta i Okeanide Idije. Kao njena majka kasnije se pominje boginja Hekata. Jason je bio sin Eolovog potomka Esona, koga je s prestola zbacio njegov brat Pelija, otevši mu presto. Da bi sprečio Jasona da preuzme presto nazad, Pelija ga pošalje u nemoguću misiju, da iz Kolhide u Jolk vrati runo krilatog zlatorunog ovna. U tom nemogućem zadatku pomogla mu je Medeja svojim moćima, nakon što joj je Eros u srcu razbudio osećaje koje nikada pre nije doživela i kojima nije mogla da se odupre.Pošto je Jason, na zaprepaštenje svih, uspeo da obavi poverene zadatke, on odlazi u goru da uzme zasluženu nagradu“, izjavio je povodom premijere Saša Latinović i naglasio da se u predstavi ne prikazuju svi događaji iz mita, a za tekstualni deo predstave uzeti su stihovi iz Epa o Argonautima, putovanje Argonauta Apolonija sa Rodosa, kao i stihovi iz Euripidove tragedije Medeja.”

U Metamorfozama, koje su zapravo doktorski rad Latinovića – glumca Pozorišta mladih i profesora lutkarstva i scenskog govora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, publika će imati priliku da vidi i kako se upotrebom jednog materijala, u ovom slučaju kanapa, kao i glasa glumaca u gledaocu stvara osećaj uverljivo izvedenog scenskog dela.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari