Novi Sad: Promocija knjige “Smeh pod vešalima” Radeta Radovanovića 1

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” i izdavačka kuća “Most Art Jugoslavija” organizuju novosadsku promociju knjige “Smeh pod vešalima” novinara i dramskog pisca Radeta Radovanovića. Promocija knjige će biti održana u četvrtak, 17. marta u knjižari “Zenit”, Njegoševa 24, Novi Sad, sa početkom u 19 časova.

Knjiga Smeh pod vešalima Radeta Radovanovića u podnaslovu ističe “Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu”, a objavila ju je izdavačka kuća “Most Art Jugoslavija”, nakon što je nekoliko izdavačkih kuća u Srbiji odbilo da objavi ovu knjigu. Dragan Stojković, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće koja se odvažila da objavi ovu značajnu knjigu je rekao da ju je objavio zato što sebe “ne smatra izdavačem, već aktivistom”.

Naslovnu stranu ilustrovao je Dušan Petričić.

Knjiga je, gotovo u isto vreme, u oktobru prošle godine, objavljena i u Hrvatskoj (KruZak izdavaštvo, Zagreb, u suizdavaštvu sa Srpskim narodnim vijećem), kao i na Kosovu, u Prištini, na albanskom jeziku (KOHA, prevod Flaka Surroi).

Nekoliko dana pred Novu godinu, Rade Radovanović je, povodom objavljivanja ovog romana dao intervju “Sve dok je ovog režima i ovakvog Vladara, za žrtve se neće znati” listu Danas čiji je osnivač i dugogodišnji urednik.

Na novosadskoj promociji u knjižari “Zenit”, o knjizi će, pored autora, govoriti: pravna ekspertkinja Vesna Rakić-Vodinelić, politikolog Duško Radosavljević, Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik Danas-a, publicista Boris Varga, a moderator razgovora biće novinar Nedim Sejdinović.

Lino Veljak je za ovu knjigu rekao da je “odličan predložak za svima nam neophodno suočavanje s prošlošću”. Vesna Rakić-Vodinelić ističe da je u ovoj knjizi “bombardovanje Srbije ponovno proživljeno takvom snagom emocija, da postaje autentični doživljaj čitaoca”, a reditelj Ademir Kenović naglašava da ono što roman Smeh pod vešalima čini jedinstvenim je to “što iza svakog detalja stoje neumoljivi dokumenti”.

Smeh pod vešalima je hrabra i važna knjiga jednog izuzetnog novinara, u kojoj se otvoreno progovara o jezivim ratnim zločinima počinjenim na Kosovu tokom devedesetih, odnosu srpske elite prema Albancima, političkim dešavanjima u Beogradu za vreme NATO bombardovanja, ulozi međunarodne zajednice u političkim procesima u poznim miloševićevskim vremenima, ali i o intimnim autobiografskim detaljima, svakodnevnom životu u senci političkih i ratnih turbulencija.

Rade Radovanović je novinar i dramski pisac. Autor je više od hiljadu radijskih i televizijskih emisija.

Kao novinar i urednik radio je u Radio Beogradu, Radio Slobodnoj Evropi, TV 5, TV Avali… Bio je dopisnik i kolumnista WDR Koln, DW, NRTV Studio 99, Al Jazeera… Jedan je od osnivača i urednika lista Danas.

Autor je drama: Original falsifikata, Leptirov san, Kosovski tribali, Mit o pobedi i scenarija za film Original falsifikata.

Antinacionalista, antifašista, borac protiv totalitarizma.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari