Novi Sad: Srednjoškolci zauzimaju pozu - čitaju prozu 1Foto: Pixabay / ulleo

Kako su novosadski srednjoškolci iščitali prozna dela šestorice pisaca iz regiona i naše zemlje: Miljenka Jergovića, Borivoja Radakovića, Ranka Risojevića, Radivoja Šajtinca, Srđana Srdića i Enesa Halilovića, publika će imati priliku da čuje od sutra kada u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada počinje Međunarodni festival proznog stvaralaštva Prosefest.

Ovogodišnji festival će otvoriti književnik Vladislav Bajac, u muzičkom delu programa će učestvovati braća Teofilovići, goste će pozdraviti direktor KCNS Bojan Panaotović, a Miljenku Jergoviću će biti dodeljena Međunarodna književna nagrada „Milovan Vidaković“.

Susret sa dobitnikom ove ugledne međunarodne nagrade koju su do sada, između ostalih, dobili: David Grosman, Đerđ Konrad, Orhan Pamuk, Klaudio Magris, Mario Vargas LJosa, David Albahari, Slobodan Tišma, Peter Handke, počinje u 19.30 sati u Klubu „Tribina mladih“. O laureatu će govoriti Dragan Babić, a razgovor sa Jergovićem će voditi učenici Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Već od sutra, počinju gostovanja književnika u četiri novosadske gimnazije: pored „Jovine“, programi se organizuju i u gimnazijama „Isidora Sekulić“, „Laza Kostić“ i „Svetozar Marković“.

Na najavnoj konferenciji za novinare, urednik književnog programa KCNS-a Nedeljko Mamula istakao je edukativnu funkciju festivala kao najvažniju i podsetio da su u ranim festivalskim godinama organizatori nagovarali srednjoškolce da aktivno učestvuju na Prozefestu, a sada već nekoliko njih iz te generacije mogu da se pohvale doktorskim diplomama iz oblasti književnosti. I ne samo to, već se srednjoškolci i međusobno takmiče ko će se bolje spremiti za razgovore sa piscima a festival je, po potvrdi profesora, veoma popularan među gimnazijalcima.

Mamula je najavio mogućnost da u 2021. godini, u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, gosti ponovo budu svi dobitnici nagrade „Milovan Vidaković“.

Večernji programi se organizuju u Klubu „Tribine mladih“, a i tada su moderatori srednjoškolci. Sutra uveče (19 h) biće predstavljanje Enesa Halilovića i od 20.30 Borivoja Radakovića. U četvrtak će biti predstavljen Srđan Srdić (19 h), a u drugom večernjem terminu Ranko Risojević. Poslednjeg dana festivala, u petak, u prvom večernjem terminu, od 19 sati, biće predstavljen Radivoj Šajtinac, a nakon toga je zakazana promocija knjige Radmile Gikić Petrović „Kritika pamćenja“ o kojoj će govoriti Vladislava Gordić Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari