Novi termini održavanja BITEF-a, BEMUS-a, Beogradskog džez festivala 1Foto: Predrag Mitić

Predstave beogradskih teatara publika će imati da priliku da pogleda pre jesenje sezone na stadionu Tašmajdan.

Ideja Sekretarijata za kulturu je, kako kaže za Danas gradski sekretar Ivan Karl, da se pauza u radu pozorišta izazvana pandemijom korone, koja bi svakako potrajala do početka oktobra, na taj način skrati i da se omogući ponovni susret publike i ansambala.

„Želja nam je da to bude istovremeno i profesionalna platforma za okupljanje glumca i svih ostalih kolega iz gradskih i drugih teatara, te da se ovim putem uhvati korak za drugi deo godine i sve aktivnosti koje dolaze sa novom sezonom. Zato smo poziv uputili i Narodnom pozorištu, kao i privatnim i nezavisnim produkcijama. Odziv je odličan i svi, sa dosta entuzijazma, ulaze u ovaj zajednički poduhvat“, objašnjava Karl.

Repertoar se, kako ističe, upravo finalizuje, i posle koordinacije i usaglašavanja svih tehničkih i pratećih detalja, program i datumi će biti saopšteni krajem maja ili početkom juna.

„Plan je da se krene krajem juna, i obuhvati i jul mesec. Iz onoga što sam do sada video, biće atraktivna i jaka selekcija predstava koje Beograđani znaju i vole“, naglašava Karl.

Zbog pandemije, izostaće pojedini letnji festivali, a jesenji će biti održani u promenjenim terminima.

„Belefa ove godine neće biti, kao što smo odustali i od Dana Beograda i takmičenja muzičke omladine. Za SOFEST smo u kontaktu sa opštinom Sopot i razmatramo mogućnosti. Kada je reč o tzv. jesenjim festivalima, namera nam je da sve manifestacije budu održane, ukoliko epidemija korona virusa u Srbiji i svetu bude pod kontrolom. BITEF će biti početkom oktobra ili sredinom septembra. Iz opreznosti sam skloniji kasnijem datumu, ali ako se granice u Evropi, posebno u zemljama iz kojih su selektovane predstave i trupe, otvore ranije, moguće je i da se ide na prvobitni terminu“, objašnjava Karl. On dodaje da Sajam knjiga i Dani slobode ostaju u ranije planiranim datumima, te da je BEMUS predviđen za početak ili sredinu novembra, a Beogradski džez festival za prvi deo decembra.

„Ovim pomeranjima, dobijaju se razmak i neophodan prostor funkcionisanja za sva kulturna dešavanja koja će biti učestala ukoliko ne bude drugog talasa virusa“, ističe gradski sekretar.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski, koji je bio otkazan zbog pandemije, imaće svoje izdanje u septembru. Karl kaže da iz Doma omladine Beograda, kao organizatora ove manifestacije, smatraju da će to najverovatnije biti od 16. do 20. septembra.

Upitan kako će izgledati odlazak u bioskop, pozorište, na koncerte… u skorijoj budućnosti, on odgovara da je za sve potrebno vreme, ali i disciplina i pridržavanje uputstava struke, posebno u prelaznom periodu.

„Mi smo na vezi sa Gradskim zavodom za javno zdravlje od kojih smo zatražili precizne preporuke kako treba održavati baletske, muzičke i glumačke probe i uputstva za galerije i muzeje, u smislu dozvoljenog broja posetilaca. Očekujem da ćemo do kraja nedelje imati sve parametre i proslediti ih našim ustanovama kulture“, zaključuje gradski sekretar za kulturu.

Novac od konkursa otišao samostalnim umetnicima

* Održavanje gradskih manifestacija nije ugroženo, ali jeste festivala koje organizuje nezavisna kulturna scena. Hoće li biti načina da se gradski konkursi ipak ove godine održe ili da se pomogne organizatorima na neki drugi način?

– Pokušaćemo da pomognemo svakome u zavisnosti od mogućnosti koje imamo na raspolaganju. Kada je reč o konkursu, upravo su ta sredstva otišla na bespovratnu finansijsku podršku koleginicama i kolegama koji nemaju stalna zaposlenja, a vezani su za naše ustanove kulture. Konkurs će biti održan sledeće godine, verujem sa istim, možda i većim budžetom – ističe Ivan Karl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari