Novi trijumf istorijske drame "Pucnji u Marseju" Gordana Matića: Dve nagrade na filmskom festivalu u Napulju 1Foto promo/Filmski centar Srbije

Posle brojnih priznanja koje je osvojila (nagrade američkog i evropskog žirija 12. SEE Filmskog Festivala koji se u onlajn izdanju odvijao u Parizu, Berlinu, Vašingtonu, nagrade za najbolju režiju na italijanskom festivalu nezavisnog filma Montelupo, na festivalu autorskog filma u Meksiku, u Gvadalahari (FIC AUTOR)…), istorijska drama „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića zabeležila je […]

Posle brojnih priznanja koje je osvojila (nagrade američkog i evropskog žirija 12. SEE Filmskog Festivala koji se u onlajn izdanju odvijao u Parizu, Berlinu, Vašingtonu, nagrade za najbolju režiju na italijanskom festivalu nezavisnog filma Montelupo, na festivalu autorskog filma u Meksiku, u Gvadalahari (FIC AUTOR)…), istorijska drama „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića zabeležila je novi trijumf.

Na International Vesuvio Film Festivalu u Napulju osvojila je dva priznanja: nagradu za najbolji dokumentarni film i nagradu za najbolje snimljeni film (kameru), koja je pripala direktoru fotografije Dušanu Ivanoviću.

„Pucnji u Marseju“ s velikim uspehom prikazani su do sada i na Sarajevo Film Festivalu, PYIFF u Kini, festivalima u Majnhajmu, Bratislavi, Anadoliji, Montrealu, Kataniji, Montenegro festivalu u Herceg Novom, na Filmskim susretima u Nišu, Pulskom festivalu.., a ovog meseca, kako je objavio FCS, biće pred festivalskom publikom u Helsinkiju, Lagosu (Nigerija) i Pasadeni (USA).

Matićeva istorijska dokumentarno-igrana drama prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici u atentatu na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju.

Scenario ovog uzbudljivog filma Matić potpusuje zajedno s Vladimirom Andrićem, a on je zasnovan na originalnim transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započelo 1935. godine, zatim izveštajima sudskog izveštača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju.

Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredeljenje.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu ali i epilogu po evropski mir. Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua?

Snimanju filma prethodilo je skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije, a Matić je u „Pucnjima u Marseju“ otišao korak dalje od reminiscencija istorijskih događaja, ali i od direktnog dokumentarističkog pristupa.

U glumačkoj ekipi filma su okupljenu su brojni mladi glumci, kao i velikani srpskog glumišta – Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari