Ovacije na gala premijeri filma „Pucnji u Marseju“ 1Foto: Promo

Sudska drama “Pucnji u Marseju” reditelja i scenariste Gordana Matića, zasnovana na autentičnoj arhivskoj građi, ispraćena je ovacijama na gala premijeri u bogradskoj Kombank dvorani.

Ovaj događaj simbolično je upriličen sinoć, 9. oktobra, na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra od Jugoslavije, koji je 1934. godine ubijen u Marseju, a premijeri su, pored ekipe filma, prisustvovale i brojne ličnosti iz našeg javnog života, kao i predstavnici ambasada i kulturnih centara evropskih zemalja u Beogradu.

Publici u Kombank dvorani poklonili su Gordan Matić i glumci koji igraju najvažnije likove u ovom ostvarenju – Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Tamara Aleksić, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković…, direktor fotografije  Dušan Ivanović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Nenad Marković, kompozitor Marko Matović…

“Pucnji u Marseju” ovom premijerom započinju svoj bioskopski život širom Srbija, a posle prikazivanja i priznanja na festivalima u Herceg Novom, Sarajevo film festivalu i Filmskim susretima u Nišu, pred ovim ostvarenjem su i drugi brojni festivali u Evropi i svetu. Matićeva uzbudljiva sudska drama o suđenju saučesnicima atentatora na kralja Aleksandra nastala na osnovu autentičnih stenograma sa suđenja koje je započelo 1935. u Eks an Provansu i trajalo pet godina, otkriva neke do sada nepoznate detalje o zaveri i samom ubistvu, koji su se dugo čuvali pod oznakom državne tajne u pojedinim zemljama.

Istovremeno, baca i novo svetlo na čitavu atmosferu u Evropi pred Drugi svetski rat, koji je, kako sam film sugeriše, praktično počeo baš ovim atentatom, mnogo ranije nego što je zvanična istorija označila kao početak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari