Novi Tvrđava Teatar foto Srđan Doroškifoto Srđan Doroški

 

Jubilarni 10. pozorišni festival Novi tvrđava teatar održaće se od 25. do 30. avgusta, tradicionalno u Vili Stanković u Čortanovcima, ovaj put pod sloganom „Čovek je takođe priroda“.

Festival će večeras otvoriti glumica Marta Bereš. Nakon toga biće prikazana predstava „Poetesa“, autorke Vide Ognjenović, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novog Tvrđava teatra.

Tokom šest dana festivala u takmičarskoj konkurenciji biće prikazano pet predstava, te jedna u čast pobednika.

Ovogodišnji žiri čine glumica Emina Elor, reditelj Nikola Zavišić i novinar i pozorištni kritičar Igor Burić.

„Kabare jugoslovenke“ – autorski projekat Ivana Lea Lema (Narodno pozorište, Narodno kazalište, Népszínház Subotica), biće prikazan 26. avgusta.

„Razvojni put Bore šnajdera“, režija: Egon Savin (Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd), 27. avgusta.

„Što na podu spavaš“, prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića (Srpsko narodno pozorište. Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ – Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo), igra 28. avgusta.

„Frankamente“, autorski projekat Petre B. Blašković (Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Zajednica Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola), 29. avgusta.

U čast nagrađenih, 30. avgusta biće odigrana predstava „Neodustajanje“, autorski projekat Marije Medenice (Savez dramskih umetnika Vojvodine i Srpsko narodno pozorište).

„Ove predstave su došle na Novi tvrđava teatar birano, dogovoreno i sa namerom da oduševe našu festivalsku publiku.Predstava „Kabare Jugoslovenka“ je veoma smela i otvorena, to je jedan dramski kabare, koji na odličan način spaja umetnički rod kabarea, a u cilju da oslobodi svoju dramu dijaloške stegnutosti. Ovo je jedna razigrana i raspevana predstava, a u isto vreme misaona i veoma oštra“, rekla je selektorka festivala Vida Ognjenović.

Predstava „Što na podu spavaš“ kako Ognjenović smatra, zaslužuje široku publiku,  jer „ona komunicira odlično i to je jedan veliki dramski i pozorišni učinak moderne orijentacije, ali sa odličnim korenima u pravom pozorištu“, dodala je ona.

„Monodrama „Neodustajanje“ je jedna vrhunska scenska analiza pozorišta, glume, odnosa sa gledalištem, odnosa prema tekstu, glumačkog postupka i tako dalje“, navela je Ognjenović.

Sve predstave počinju od 20 časova. Karte je moguće kupiti na svim prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, kao i pred samu predstavu u Vili Stanković u Čortanovcima.

Prevoz za publiku je organizovan, a iz Novog Sada kreće u 19 časova sa stajališta preko puta SNP-a, dok iz Beograda kreće u 18.30 časova ispred Pete beogradske gimnazije.

Kako navode organizatori, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, predstave će se igrati u Novosadskom pozorištu ili u Srpskom narodnom pozorištu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari