Stanić: Strah od greške najveći neprijatelj umetnosti 1foto FoNet/PR

Nova sezona pozorišta „Teatrijum“ otvorena je pre nekoliko dana u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja u Beogradu. Njegov inicijator je glumac Tihomir Stanić, kog očekuju i pripreme za ulogu Iva Andrića u seriji „Nobelovac“ koju će i režirati.

On za N1 kaže da je ovu sezonu otvorio Aleksandar Kavčić i njegova fondacija koja se bavi distribucijom besplatnih udžbenika, ističući da je to izuzetna inicijativa.

Rekao je da je Kapetan-Mišino zdanje „mitsko mesto“, gde su bile studentske demonstracije 1968, gde je reditelj Želimir Žilnik snimao „Lipanjska gibanja“, u kome je, kako podseća, Ras započeo pozorište pre toliko godina.

Dodaje da ta scena pruža intimnu povezanost glumca sa publikom, gde glumac vidi ljude koji sede i gledaju ga, što često nije slučaj u klasičnom pozorištu, gde, kako navodi, „na sceni sa upaljenim reflektorima često ne vidite publiku“.

„U mnogo čemu nas pogrešno vaspitavaju, često je bilo da se pedagogijom bave ljudi koji u toj profesiji nisu baš bili ostvareni. Strah od greške koji je svima nama glumcima nametan od nazovi strogih kritičara je ogromna kočnica i to suspreže talenat“, ocenjuje i ističe da je „strah od greške najveći neprijatelj umetnosti“.

Navodi i da „čovek koji se plaši unapred postrada, možda i od nečega što mu se nikada neće ni desiti“.

Govoreći o motivima pokretanja pozorišta „Teatrijum“, kaže da je najveći problem našeg pozorišta to što se prostor ne otvara nezavisnim trupama i ljudima koji imaju šta da kažu.

„Neophodno je osloboditi prostor za njih“, ističe i dodaje da je to upravo učinio „Teatrijum“, dodajući da preko leta zgrade mnogih pozorišta „zvrje prazne“, kao i da je pomalo tužno što se one ne otvore nezavisnim trupama koje će same snositi rizik da li će biti dovoljno publike.

„Ako profit nije motiv bavljenja umetnošću i glumom, onda nema razloga da se ne omogući ljudima koji su za to školovani da se bave svojim poslom“, poručuje.

Kaže i da su trupe koje nastupaju u „Teatrijumu“ solidarne, naglašavajući da je to „jedna od zaboravljenih najvažnijih stvari u jednom društvu“ – „solidarnost, a ne milostinja“.

Govoreći o ulozi u seriji „Nobelovac“, gde će igrati pisca Ivu Andrića, navodi da veruje da je Andrić naš najbolji pisac, i da želi da bude „provodnik između tog grandioznog dela i publike“.

„Izuzetno cenim ličnost Ive Andrića, tako da ćemo afirmativno da ga prikažemo u seriji“, poručuje.

Dodaje da među nama ima još Andrića, ali da su oni verovatno isti kao što je i on bio – „povučen, tih, sklanjao se od pažnje“.

Ovogodišnja sezona „Teatrijuma“ otvorena je predstavom „Mali princ“, a Stanić najavljuje da ove godine imaju 18 predstava za decu koje će se igrati vikendom od 11 h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari