"Novo je ne novo": Kako protumačiti ovogodišnji nastup Konstrakte na PZE? 1Foto: Kosta Kosta Đuraković

Konstrakta, jedna od finalistkinja Pesme za Evroviziju (PZE) nastupiće večeras pod rednim brojem 13. sa svojom pesmom “Novo, bolje”.

Konstrakta je na Pesmi za Evroviziju pobedila 2022. godine s pesmom “In corpore sano”, koja je postala ne samo ultimativni hit nego su i reči ove pesme, kao i koreografija sa nastupa postali deo svakodnevne komunikacije.

Kad se pojavila Konstraktina nova pesma, pod naslovom “Novo, bolje”i kad je viđena na sceni PZE, mnogi su sledstveno velikim očekivanjima prionuli na komparativnu analizu, što je verovatno i prirodno.

Uglavnom, akcenat je bio na tome da to nije ništa novo u odnosu na ono što smo videli i čuli 2022. iako je Konstrakta upravo tiraniju novog opservirala u svojoj pesmi “Novo, bolje”.

Govorila je o tome i u medijima, a na samom nastupu ovogodišnje PZE na velikom ekranu iza nje i hora “Individua” je pisalo. Epizoda 2: “Niti novo, niti bolje”.

U intervjuu za Danas krajem januara ispričala je zašto je odlučila da učestvuje na Pesmi za Evroviziju.

“Benefit izlaska na PZE je jasan – PZE ima dobru vidljivost i ako dolaziš do šire publike sa svojim radom. Bila sam na Evroviziji, tako da moja lična ambicija nije odlazak na Evroviziju već uobličavanje koncepta koji ima smisla samo u okviru evrovizijske platforme. Budući da inicijativa za izlazak nije došla s moje strane, već iz Gruvlenda, i dalje se malo borim sa sobom oko te odluke, pa malo zasutravam sa kampanjom”, kazala je tada Konstrakta.

Na opasku Danasa da naslov pesme “Novo, bolje” zvuči kao da njime želi da razbije mrak odgovorila je odrično:

“Novo, bolje” je možda čak malo mračnija od „In corpore sano“. Inače, potiče iz iste korpe – tema vladajućih ideologija i teskoba koju one donose. Ova tema je prežvakana milion puta, ali i dalje aktuelna.” kazala je Konstrakta.

Ona je na svom Instagram profilu danas poručila ”Novo je ne novo”, a pre toga da je na sceni PZE mesila testo u starom koritu, koji se, kako je podsetila, zove naćve i pripadao je njenoj prabaki.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @konstrakta


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari