Novosadske muzičke svečanosti od 20. do 27. oktobra u Novom Sadu 1Foto: Arno Lam/Promo

Tokom osam dana, od četvrtka, 20. do 27. oktobra u Novom Sadu, jedan od najpoznatijih međunarodnih festivala umetničke muzike u našoj zemlji – Novosadske muzičke svečanosti, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, poželeće dobrodošlicu ansamblima i solistima poreklom iz naše zemlje, Španije, Italije, Nemačke, Brazila, Austrije, Velike Britanije, Belgije i Tunisa.

Publiku očekuje izuzetani učesnici i zanimljiv program. Od ukupno tri, velika, ugledna, domaća orkestra, dva će uokviriti ovogodišnji Festival, a to su Vojvođanski simfonijski orkestar koji će otvoriti Nomus, pod umetničkim vođstvom Gordana Nikolića i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, koji će svirati za kraj festivala, pod palicom britanskog dirigenta Timotija Redmonda.

Treći, ne slučajno teatarski, ansambl – Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i maestro Aleksandar Kojić, biće važni učesnici u maštovitoj predstavi Lutkarske trupe Per Pok iz Španije koja će publici na drugačiji način, živopisnim lutkama, dočarati neprolaznu priču, dramsko i muzičko remek-delo Romea i Juliju Sergeja Prokofjeva.

Od, takođe tri programa kamerne muzike, iza dva, pod nazivom Roman i Prijatelji, kao idejni tvorac, selektor izvođača i dela, stoji izvanredni violinista, dugogodišnji koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović. Ekskluzivno za ovogodišnji Nomus, pomenuti umetnik okupio je vrhunske muzičare koji će tokom dve večeri prvi put svirati zajedno i to dva različita programa. Među njima je i slavni brazilski violončelista Antonio Menezes, jedan od najboljih svetskih umetnika na svom instrumentu današnjice.

Novosadske muzičke svečanosti od 20. do 27. oktobra u Novom Sadu 2

Sada već kao neizostavni deo programa svakog izdanja festivala, i ove godine će se na njemu predstaviti Kamerni ansambl „Nomusa“ sastavljen od naših najboljih, međunarodno priznatih muzičara i pedagoga.

Prepoznatljivo obeležje Nomusa, jesu i koncerti koji odstupaju od umetničke muzike, čineći celokupan program raznovrsnijim i bogatijim. Jedna od najvećih zvezda ovogodišnje manifestacije, Tunižanin Dafer Jusef – izvanredni instrumentalista, pevač i kompozitor, dolazi upravo s područja savremene world music scene. Ovog, kako ga kritičari širom sveta opisuju najinventivnijeg muzičara današnjice, fantastičnog glasa i majstora na arapskom instrumentu – ud, novosadska publika će imati prilike da čuje prvi put.

I austrijski ansambl Janoška prirediće publici jedan drugačiji koncert, smelim i uzbudljivim spojem klasike, džeza, etna i latina, a programom The Big Bs, koji se „vrti“ oko dela Baha, Betovena, Bramsa, Bernstajna, Brubeka i Bartoka u neviđenim aranžmanima.

Ulaznice

Karte za koncerte u Sinagogi prodaju se lično u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h i on-line (uplatom na račun) na ovom linku.
Ulaznice za koncerte u Srpskom narodnom pozorištu prodaju se u Srpskom narodnom pozorištu (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091), prema radnom vremenu biletarnice i na posebnom linku.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.