Novosadsko pozorište Újvidéki Színház slavi 48 godina postojanja 1Foto: Srđan Doroški

Povodom proslave 48. rođendana Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház-a,  publika je večeras imala priliku da pogleda prvu reprizu predstave „Idiot“, koju su glumci ovog pozorišta radili sa rediteljem iz Makedonije Andrejem Cvetanovskim.

Pre početka predstave prisutnima na proslavi obratili su se direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, predsednik Upravnog odbora Novosadskog pozorišta Karolj Kiralj i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Novosadsko pozorište je zaista jedna od institucija na ponos Novom Sadu, a posebno to ističem u godini kada smo Evropska prestonica kulture. Raznolikost i svežina njihovog brižljivo osmišljavanog repertoara nadilazi očekivanja i uvek iznenadi vernu publiku. Njihovo društveno delovanje izlazi iz uskih okvira pozorišne umetnosti, pa je ono mesto edukacije, kvalitetne zabave i kulture u najširem smislu reči. Partner je i u ovom najznačajnijem projektu Grada kada je reč o kulturi, u projektu EPK i čini taj simbolični most koji nas sve povezuje i ujedinjuje oko plemenith ideja da se duh i nematerijalne vrednosti istaknu u prvi plan i da se vidi koliko ono što oplemenjuje ljudski život može i da bude motor razvoja celokupne zajednice. Želim da naše divno pozorište, koje je blizu pola veka postojanja, nastavi da doprinosi duhu Srpske Atine, Novog Sada, grada u kojem su kultura, inovativnost, kreativnost vrednosti koje se tradicionalno neguju i razvijaju, istakao je Dalibor Rožić.

Novosadsko pozorište Újvidéki Színház slavi 48 godina postojanja 2
Foto: Arhiva Novosadskog pozorišta

Rođendanska sedmica Novosadskog pozorišta počela je 24. januara izvedbom predstave Vila Mira, koja je namenjena najmlađem uzrastu. Predstavu je prema tekstu Marie Hedri režirala glumica Novosadskog pozorišta Silvia Križan, a izvode je glumci Senćanskog kamernog teatra. Nakon toga, u utorak je na kamernoj pozorišnoj sceni predstavljena knjiga Zoltana Baraciuša Razumom, emocijama, a dan kasnije usledila je predstava Narodnog pozorišta iz Subotice Tri sestre, u režiji Abe Sebešćena.

Na završetku programa povodom rođendana ovog pozorišta, u subotu, 29. januara će biti izvedena Subotička secesija pozorišta Deže Kostolanji, koju je režirao Zlatko Paković. Predstava počinje u 19 časova na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari