O arhimandritu Gerasimu Zeliću i očuvanju srpskog identiteta 1

Monografija prof. dr Obrada Zelića, “O arhimandritu Gerasimu Zeliću i očuvanju srpskog identiteta”, ima kao osnovnu temu autorovog pretka arhimandrita Zelića, važnu figuru u srpskoj istoriji, neumornog borca za spas našeg naroda, vere, pisma i govora.

Ali mnogo više od toga, ona predstavlja kulminaciju dugogodišnjeg kritičkog promišljanja prof. Obrada Zelića na temu slavne a teške prošlosti Srba što je posebno relevantno u sadašnjem trenutku dubokih podela u našem društvu.

Knjigu je objavila kuća Binom art, a urednik je Pavle Zelić, i oplemenjena je velikim brojem ekskluzivnih fotografija i materijala iz lične arhive porodice Zelić.

Velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve Gerasim Zelić, mladi arhimandrit već sa 33 godine, bio je iguman manastira Krupa kraj rodnog Žegara u Dalmaciji skoro 40 godina.

Putovao je mnogo po celoj Evropi, Otomanskoj imperiji i ogromnom Ruskom carstvu i upoznaje i dobija podršku nekih od najvećih istorijskih ličnosti tog doba – Napoleona, Katarine Velike, tri austrougarska cara i mnogih drugih.

Osnovni cilj Zelićevih putešestvija bio je organizovanje pomoći manastiru Krupa i siromašnim srpskim crkvama u Dalmaciji, pa su tako manastirske dveri koje je dobio od Katarine Velike i danas ulaz u oltar manastirske crkve.

Vešt pregovarač, uvažen i cenjen i na istoku i na zapadu, sve vreme na umu ima samo interes svog naroda a posebno stipendista dve zadužbine za obrazovanje mladih koje je sam osnovao i finansirao.

Konačno, u poznoj starosti, čini poslednju žrtvu i svojom autoritetom i podrškom sprečava veliku bečko-vatikansku inicijativu unijaćenja Srba u Dalmaciji, što je platio izgnanstvom i kućnim pritvorom sve do smrti.

Poznat je po velelepnoj memoarskog knjizi „Žitije“, prvi put štampanoj u Budimu 1823. godine, a potom u Pančevu 1886, Beogradu 1900. i 1988. (u impozantnih 10.000 primeraka), čak i 2020.

Svrstan je u 20 najznačajnijih srpskih pisaca memoarista, kao i u 130 najeminentnijih Srba 19. veka. NJegov život i delo se proučavaju na naučnom nivou širom Evrope i do danas.

Najveći kvalitet monografije „O arhimandritu Gerasimu Zeliću“ je što je protkana temeljnom analizom stanja srpske nacije nekad i sad, i potkovana sa stotinu relevantnih referenci što sve zajedno potiče iz širokog obrazovanja i višedecenijskog rada autora.

Kontrapunktirajući život i delo velikog pretka sa drugim važnim ličnostima srpske istorije, Obrad Zelić uspeva da ocrta jednu sveobuhvatnu sliku poslednja dva veka u kojima su Srbi mnogo stradali, ali i trijumfovali, ostajući verni sebi i svom svetonazoru.

Autor, prof. dr Obrad Zelić je dugogodišnji predsednik Udruženja stomatologa Srbije i član Saveta Univerziteta u Beogradu, uvaženi profesor Stomatološkog fakulteta u penziji i viziting profesor na više univerziteta u Rusiji, Kanadi, Jermeniji i drugim zemljama, nosilac mnogih titula i funkcija u nauci i prosveti, prepoznat kao veliki borac za javno zdravlje, ali i izuzetno aktivan u kulturno-obrazovnom strateškom delovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari