O novoj seriji RTS: „Tajna vinove loze“ ili kad popije ćar vajdu

Ostavite komentar


  1. sjajan naslov za najnovijeg vlasnika hehtara i hektara vinograda, jednog sina Danila. eto kad se vredno radi koliko moze da se kupi za godinu dana. A da jos Jovanjica nije „pala“, ko zna sta bi jos imao

    1. Super.Posto je propala prica o Fransu,lancu pekara,hektarima u Vojvodini hajde da izmislimo drugu pricu mozda se ipak neki naivci navuku na ovu pricu posto nam ponestaje argumenata.Jadan pokusaj opozicije i totalni nedostatak intelegencije.

    2. Stvarno mi je muka od silnih kritika koje se upućuju na sve sto dolazi sa nacionalne frekvencije odnosto Telekomove kuće. Iako sam izuzetno opoziciono nastrojen, stvari treba ponekad gledati realno…
      Serija je odlična! Vrhunska glumačka ekipa, kostur čine iskusni glumci i ozbiljna imena, dok su i neke vece uloge date debitantima ili ljudima koji nisu do sad bili toliko zastupljeni. Da li stvarno mislite da se serija radi za 100 vinskih strucnjaka???
      Ne! Serija se radi za siroku masu, i jasno je veci akcenat bacen na damatizaciju price…
      Isto tako svaki lekar u drzavi treba da se smeje gledajuci svaku scenu u kojoj se pominje medicina?! Poenta kvalitetne serije je da se uradi kvalitetna dramatizacija kako bi serija drzala paznju, a ovde je to uradjeno na veoma visokom nivou!
      Zato nadjite nekad nesto da pohvalite… Da ne govorim da u vasem tekstu ima vise gresaka nego u samoj seriji…

      1. Svaka Vam čast. Potpuno ste u pravu. Nije smisao serije da nas uči o vinu.
        Odlična serija.

        1. Tako je, nije smisao serije da nas uči o vinu. Na žalost!
          S obzirom da je serija dugotrajna i da će se sigurno reprizirati ne bi bilo loše da se kroz nju provuku mnoge stvari vezane za vino koje široke narodne mase ne znaju.
          Za to je, o trošku pretplatnika (koji bi tako imali neke vajde od novca koji svakako daju za RTS), trebalo angažovati nekog znalca koji bi kroz priču provukao neke bitne činjenice vezane za vinogradarstvo, vinarstvo i konzumaciju vina. Verujem da ste saglasni da to nikom ne bi škodilo.

      2. Kao diplomirani inženjer vinogradarstva, potpisujem sve što ste napisali. Nije ovo dokumentarno – obrazovani program, kao što očekuju potpisnici ove tzv. „kritike“.
        Meni se serija dopada.

      3. Gluma očajna, bolje se glumi u palanačkom amaterskom pozorištu. Režija nije mnogo odmakla, takođe loša. Scenografija zadovoljava. Sve u svemu loše, liči na niskobudžetne serije, ali ova je verovatno skuplja.

        1. Bas tako. Postoje večiti kontrasi, koji time hrane svoj ego. Samo jedno ih pitam, šta su oni stvorili u zivotu, pa da uzimaju za pravo da kritikuju?

  2. Negotin jeste u Istočnoj Srbiji,ali glavna junakinja nije vlajna (prema dijalektu kojim govori),pre je iz srpskih sela uz Timok (Rajac,Smedovac,Rogljevo,Braćevac).

    1. Glavna junakinja govori kruševačkim naglaskom, koji nema veze sa naglaskom Negotinske krajne (Tamnič, Rajac, Rogljevo, Brusnik – srbska sela, kao i Veljkovo, Kovilovo – vlaška sela).

  3. Nikakvo cudo sto serija obiluje ovim o cemu pisete.Ovo je serija,namenjena „ciljanim“gledaocima,koje te “ finesse“ ne interesuju niti oni ista znaju o tome.Pitam see samo,kolika je gledanost iste.

    1. Clanak je pretencizion kao i serija o kojoj se prica. Ajmo malo cinjenica. Prvo stranac (poznavalac alkohola) trazi nesto autenticno, ne neki merlot, suvinon ili kupazno vino. Drugo Bagrina je ok i svaki juznjak(italijqn, spanac ili amerikanac) ce ga uzeti nego nesto sto svi prave. Drugo male vinareje su u svetu in, a ne ogromni vinarije koje polovinu svog vina toci kao stono od 2l. Trece, v

  4. Ovo ne lici ni na sapunicu.Ko sta radi samo se pije, ova sadi zimzelenu sadnicu sa korenom sa koga nije skinut najlom.Sve u svemu promasena serija .

  5. Ukinuše seriju Klan čim se pojavila doktorica smrt. Gledaj sad ovu limunadu od serije i uživaj narode.

  6. Ja sam odgledao nekih prvih pet minuta prve epizode ove serije, i odmah uvideo koliko je diletantski urađena. Devojka daje momku da zatvorenih očiju proba grožđe i pogodi sortu, pri tome mu daje belo grožđe a on „pogađa“: cabernet souvignon, prokupac…!!!

    1. Kako autor teksta zna da je Sloboda Mićalović Vlajna, da li joj piše na čelu možda? Mozda sam ja nešto propustio, ali mislio sam da u Negotinu žive i Srbi? Što se tiče Vlaha, radio sam sa njima, veoma vredan, pošten i radan narod. Smem da garantujem da od svih nacionalnih manjinja u Srbiji, niko nije ovoj državi lojalniji od Vlaha. Tekst je maksimalan promašaj.

  7. Dobro bi bilo da uvedete stalnu rubriku kritike TV programa i filmova, ali to mora da bude malo ozbiljnije. Jeste da su domace serije jako lose, ali nema potrebe da to bude humoristicka kritika. Trosenje narodnih para na ovakva ostvarenja koja nemaju bas nikakve druge pretenzije osim da kako tako opravdaju punjenje necijih dzepova uz proenat ugradnje, traje previse dugo i vreme je da se ova pljacka zaustavi.

  8. Čemu ovolike zamerke. To je samo serija, nije dokumentarna emsija.kritika radi kritite svakako je iritantnija od pogresnog akcenta.Da su glumsi naturčici iz okoline Negotina, tada bi bio problem što je serija amaterska, mali budžet..

    1. Kritika je zato što je serija urađena diletantski. Nije samo poenta u stručnim terminima, već i u tome što se predstavlja kao porodična, a likovi u njoj su kriminalci, preljubnici, spletkaroši, alkoholičari, nesrećnici. RTS koji mi plaćamo utiče na javno mnjenje i na stvaranje društvene matrice. Pa hajde da, za naše pare, ne veliča sve loše. Nemam zamerke za glumce, očigledno je loš scenario i režija. Previše je likova, za neke se pitam koja im je svrha u seriji?! Psovke, agresija, promiskuitet… Udrobljeno za sve pare glavnog sponzora i promociju vinarstva…

  9. Tekst je veoma zanimljiv, medjutim autor je u zabludi u poslednjem pasusu jer je apsolutno netačno da je, kako je napisano: na čistom dijalektu „od tam“: „Ne biva rabota, filmadžijo, kad se ne razbiraš u takvojto.“
    Možda negde podno Stare planine, u Negotinu sigurno NE!

    1. Nije iz Valjeva, ali već dugo radi kao reditelj u Beogradu i Novom Sadu, pa zato odlično govori srpski sa „slight accent“ slovenačkog

  10. „Ne biva filmadžijo …“ jeste govor od tam, ali od Niš do Zaječar, jok do Negotin. Rajac je, uzgred, srpsko selo, a Vere nisu Vlajne, pogotovo Smiljanić.

  11. Čujte, ne morate gledati seriju, niko Vas na to ne tera. Uopšte ne znam čemu tolike zamerke. Inače sam fan domaćih serija i naše zemlje i treba sačuvati od zaborava ono što vredi. Dragi su mi glumci koji u njima igraju, Vojin mi je ovde baš „legao“, i ostatak ekipe je skroz super. Priča nije loša, predeli predivni, više gledam fotografije, nego što slušam dijaloge. Možda da malo budu realističniji. Rečnik da prilagode području i manje slenga! Volim, brate, da vidim lepo, kad upalim tv, a ovde toga ima. I rasterećujuće. „Frajle“ su odradile odličan posao.

    1. Bravo za komentar. Alo gospodo i gospodje kriticari ovo nije kandidat za oskara ,vec laka i lepa serija za uzivanje ,cemu tolike zamerke.
      .

  12. Ako vam ne valja Mirjana Bobić Mojsilović, dobri duh Beograda.
    gledajte rijaliti.
    I ućutite.

  13. Samo nastavite sa ovakvim tekstovima, kakvo crno hiperzagađenje Srbije uz bezumno proviziono popločavanje i ostakljivanje gde god se „braća utale“, kakva poskupljenja od struje pa „u vozić“ sve na dalje, kakva imunizacija kineskim vakcinama u fazi provere namenjenoj kunićima, pacovima i eventualno šišmišima, kakvo gaženje instutucija i abolicije za „neku važnu decu“,reketi,prirezi, porezi, otpuštanja kakva tek slede… Samo „cepajte“ ove „tra-la-la“ teme i ima da „buknu“ komentari sa svih strana. Oduvek smo bili neprikosnoveni svetski šampioni u traćenju energije, vremena, istorije i života na (samo)zavaravanje i i desetorazrednu „problematiku“. Možeš bežati od stvarnosti neko vreme ali te neminovno kad-tad sustigne i „sudar“ je bolniji nego kada se upražnjava preventiva.

  14. Ovaj tekst je maliciozan, a nema potrebe za tim. Ovo je igrana serija i ne očekuje se da bude na nivou dokumentarnog filma. Glumci su dobri, čak i neki mladji su po meni otkrovenje. >Fotografija fantastična. Radnja je predvidiva i lagana, opuštajuća. Ja kada želim da gledam nešto ozbiljno i bazirano na istinim događajima gledam discovery ili history ovo je skroz druga priča. Trebalo bi da se novinari pozabave problemima i lopovlucima u Srbiji. Diskriminaciji mladih u nauci…. Pustite Vojina i Slobodu da se vole.

  15. Ало бре, Срби! Беше ли оно Касандра или Есмералда, када је покретана петиција да се измире са партнером, или нпр. у „Коренима“, када је нација пратила здравствени билтен исте ове лепе и изузетне Слободе, какав ће јој бити порођај!? Као што је неко прокоментарисао улогу лекара у сличним серијама, могло би се питати да ли Жића и Баја кроз све епизоде стварно нису знали да замене сијалицу у фару „ФАП“-а, и тако у недоглед.
    Чуј, објављено на порталу „Вино“!? Па није ово никаква дисертација на тему производње вина, једноставно серија, једна од многих, гледај је или не, нико те не тера.

  16. Serija nije o pravljenju vina već o ljubavi. Nije za nagradu ali nije ni loša.

  17. Gledam seriju i ne znam gde i kada su ovi naši glumci izgubili emocije, prirodu u govoru, pokretu…sve i svi su usiljeni nekako. Gledam i ništa im ne verujem. Kao da to hoće samo da otaljaju, fuseraj opšti. Ni prići nekadašnjim glumcima. Priča dobra, gluma očajna.

  18. Serija je odlična a glumci još bolji,pametnjakovici i veliki stručnjaci za vino neka promene kanal

  19. Da li je ovo edukativna emisija o vinima ili sapunica?
    Saberite se molim vas.

  20. A nije Vam zapalo za oko da se ćerka vlasnika Vinarije zabavlja sa njegovim kumom i poslovnim partnerom koji je oženjen i ima još nekoliko ljubavnica ?

  21. Ta serija i nije zamisljenja kao umetnicko remek-delo i u svemu mozete naci apsurde i nelogicnosti. Iskarilirali ste bas onako zlonamerno, kao oni matori Mapetovci sa balkona.

    1. Meni je ova serija baš super! Gledamo je porodično, sa decom, što mi je posebno drago… Fina priča, bez suvišnih vulgarnosti i psovki… Ima pozitivnih i negativnih likova i postupaka, taman za razgovor sa decom na tu temu o nekim situacijama… ❤️

  22. Ovo nije serija o vinu, nego o ljudima ,koji od toga žive. Niste pažljivo gledali seriju sirota Vlajna je udata u bogatoj porodici sa tradicijom proizvodnje vina. Tako da je sigurno mogla da plati štand na sajmu. A ako ste ikada bili na Sajmu vina , zaista se svi trude da izbace nešto novo i drugačije, jer konkurencija je velika. Serija je sasvim Ok za razbibrigu.

    1. Baviti se vinogradarstvom ozbiljno mogu samo ljudi koji imaju ogromni kapital sve ostalo je farsa kao i ova serija.

  23. Ne mogu da verujem da je jedna osrednja serija, tanušnog scenarija i neubedljive glume izazvala ovoliku polemiku. Ajte, molim vas.

  24. znamo da nije fil radi uzgoja ali je neprimereno uzeta tema za pricu koja jemogla biti smestena bilo gde.
    Nismo od … vise ni očekivali pa nismo ni gledali mozemo da citamo romane od 60 strana na lezaljci
    Zamajavju narod kao sa fudbalerima kad slucajnu udju u neku osminufinala. Lažna obećanja i nade.

  25. Ja sam pročitao ovaj tekst ali i tekst sa portala koji se bavi vinom i tu sam sebi razjasnio ovu seriju. Da kažem ocena, prosek trojka.

  26. Da li bas u svemu mora da se traze mane, mnogo negative u tekstu koji je potekao od predrasuda.

  27. A da vas dvoje niste malo ukrali vec postojeci tekst i kritiku od jednog citaoca-komentatora?!I da,posto sam vec sve to napisala,da se ne ponavljam,samo da vas ispravim,u Rajcu nije mala Vlajna,jer je to srpsko selo i Negotin je na krajnjem Istoku Srbije i ni malo i ni vise zapadno!

  28. I u Negotinu se ne prica kao kod Slobode u Leskovac.Ovde se ne govori „juznjackim „naglaskom, vec ima vrlo malo razlike u govoru u odnosu na govor u Beogradu i to se ne primecuje kod skolovanih ljudi.A Ljilja Mrkic Popovic-konsultant za scenski govor je bas nekonsultovana.E obrazovana ekipo!Katastrofa!

  29. Pitao bih odgovorne na RTS-u zar preko trideset nastavaka nije dovoljno da se kaže ono što je trebalo reći? Do sada sam gledao seriju sa uživanjem,ali više neću jer kako stvari stoje na putu je da se pretvori u latino seriju.

  30. Postoje ljudi koji se hrane pljuvanjem i demagogijom. I kao po pravilu, mrze sve što se dopada većini. I to su UVEK ljudi koji tuđa dela gledaju stostruko namrštenije nego što realno sagledavaju svoja . Nabeđeni stručnjak kritikuje nebite sitnice i greškice npr u dijalektu glumaca. Kritikuje savršeni vinograd Zvonka Bogdana a d..e bi dao da ga ima. To su ljudi koji na ženi gledaju šminku i garderobu a ne njihove unutrašnje, ljudske kvalitete. Ovo je najbolja domaća serija u poslednjih mnooogo godina. Bravo za scenario, režiju i glumu. Nisu oskarovci ?! Ne. I nikada neće biti. Pa šta. I dalje su sjajni. Jedva čekam sledeću epizodu. A vi demagozi, zar ne osećate kako ste ružni i odbojni, tako sarkastični. Nasmejte se malo. Život je divan. I kratak. Provedite ga u osmehu, ne u zlobi. Pozdrav svima, pa i vama !

  31. Hajduk Veljko
    Mi,koji zivimo u selima, pored Negotina, iznenadjeni smo i sokirani, da svi glumci, pa cak i seljaci iz Rajca imaju beogradski akcenat.Cini mi se, da “Selo gori…..“, treba da bude putokaz kad izadjemo iz Beograda.Treba postovati specificnost svakog kraja.
    Kad je serija vec dosla u Negotin, steta je sto niko od glumaca, ne rece recimo Anji,koja dolazi iz Pariza: “Pa ovu nasu BAGRINU, pio je i Hajduk Veljko, na terasi“Baba Finke“, a lautari na uvo“.Ili “U bizini imamo manastir “Bukovo“ gde se pravi cuveno crno vino.Tu su po naredbi UDBe, kaludjeri pravili spicijalno vino za Tita.Flase su drzane u pesku i po potrbi su slate na Beli Dvor.
    Svakodnevni zivot Vere(Slobode), apsolutno ne odgovara stvarnosti.Ona se po ceo dan “muva“ po kuci: kuva kafe,spreme kuvana jela,prima goste,ima vreme da joj komsika gleda u karte …Dok jedne vinogradarka iz Rajca radi od jutra do sutra, kao masina.Zaustavi se samo kada je crveno slovo u kalendaru .Radi se od 6 do 20.Ne videsmo Veru sa radnicima,ne videsmo podrum sa buradima i zastarelom opremom(uporednje sa Vukovom vinarijom), ne vide smo MOTIKU najvernijeg druga svake vinogradarke iz Rajca,svakakve vrste problema i nervoze pred berbu grozdja…Sa drge strane Vera je obucena, kao da gaji vinovu lozu na Terazijama.Cak i GOSPODJE, koje dodju za vikend, da pomognu roditeljima, presvlace se i obavezno navalace gumenjake(gumene opanke).
    Nalazim ,da je ideja za ovu Tv seriju vrlo interesantna, samo steta, sto ova“turska“ Srbija(juzno od Save), nije prkazana sa vise auteticnosti.

Ostavite komentar


Kultura

Društvo je mnogo nakaznije i strašnije od deformiteta čoveka koga ismeva: Premijera predstave "Čovek slon" u režiji Kokana Mladenovića u BDP 10

Društvo je mnogo nakaznije i strašnije od deformiteta čoveka koga ismeva: Premijera predstave „Čovek slon“ u režiji Kokana Mladenovića u BDP

Jedna od najiščekivanijih predstava u ovoj sezoni, produkcija Beogradskog dramskog pozorišta "Čovek slon" u režiji Kokana Mladenovića, nastala prema delovima originalnog teksta „Drama slon: Ogled o problemima reprezentacije u pozorištu“ Dimitrija Kokanova, premijerno će biti izvedena u subotu, 25. maja u 19.30 h, na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.