O životu i delu Uroša Predića 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin/ Facebook

Zrenjaninski muzej završava godinu reprezentativnom izložbom o životu i delu Uroša Predića autorke Olivere Soko, pridruživši se time nizu svečanosti kojima je obeleženo 160 godina od rođenja ovog slikara.

Postavka pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ osim što aludira na konkretne događaje iz njegovog bogatog života, istovremeno dokumentovano svedoči o počecima i razvoju jedne sjajne slikarske karijere. Iako nije živeo u Zrenjaninu, rođen je u obližnjem Orlovatu, Predić je oduvek smatran zavičajnim slikarem, a Narodni muzej u Zrenjaninu čuva značajan broj predmeta vezanih za njegovo ime.

– Zbirka Predićevih slika formirala se otkupom i poklonima, a značajnu celinu čini Predićev legat u kome je umetnikova zaostavština iz beogradskog ateljea. Među slikama su radovi iz svih perioda njegovog života, od akvarelisanih dečjih crteža, pa izvanredne slike Vizija u oblacima nastale tokom studentskih dana, do poslednje, nedovršene ikone Kamenovanje Svetog Stefana. Iz umetnikovog ateljea u Narodni muzej preneti su i delovi nameštaja, štafelaj i slikarska paleta. Sve to pruža kompletnu sliku o ovom umetniku – objašnjava viša kustoskinja Olivera Skoko, autorka izložbe.
Izložba o Prediću predstavlja, pored slika i crteža, dokumentarni deo sa raznim zabeleškama, dnevnikom iz Italije, umetnikovom prepiskom, testamentom, fotografijama i foto-reprodukcijama, odlikovanjima, ličnim predmetima.

– Trudili smo se da pokažemo vezu Predića sa uglednim ljudima sa kojima je kontaktirao, drugim umetnicima, kao i prijateljem iz detinjstva Mihajlom Pupinom. Za ovu izložbu obezbedili smo Pupinom crtež iz mladosti – navodi Olivera Skoko.

Izložba zrenjaninskog muzeja donosi i rodoslov Predića, po kome današnjih potomaka velikog slikara ima u Beogradu, ali i Francuskoj. Tu su i paradni portreti srpskih kraljeva – Portret kralja Petra i Portret kralja Aleksandra Karađorđevića, na kojima je Predić pokazao majstorsko umeće slikarskog zanata. Dela su izložena do 28. februara naredne godine, a ako je suditi po gužvama na otvaranju, postavka će biti posećena sve vreme trajanja izložbe. Tako je bilo i 2005. godine kada je priređena izložba Predićevih slika, a tu postavku videlo je preko 17.000 posetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari