FoNet/Aleksandar Barda

Ambasador Bugarske u Srbiji Vladko Rajkov je rekao da taj praznik, „najvoljeniji“ u njegovoj zemlji, od 1851. godine, kad je ustanovljen, praznuje svaki Bugarin, bilo gde da se nalazi, u domovini ili u svetu.

On je istakao da se svakog 24. maja, na Dan svetih Ćirila i Metodija, svi Sloveni poklanjaju duhovnoj i snazi pisane i usmene reči i to je „najčistiji duhovni praznik koji objedinjuje više od 55 nacionalnosti vezanih za slovensko pismo“.

Više od 400 miliona ljudi u svetu govori slovenske jezike, podsetio je Rajkov, naglašavajući da je ćirilica već 12 godina jedno od tri zvanična pisma u Evropskoj uniji i da će Bugarskoj biti drago da se još više koristi kad Srbija postane članica.

žPomoćnica ministra kulture i informisanja Asja Drača Muntean ukazala je da organizovanjem zajedničkog koncerta, kao i prethodnim otvaranjem izložbe „Po stopama Svetih Ćirila i Metodija“, Srbija, zajedno sa ambasadama Bugarske i Slovačke, želi da ukaže na zajednički doprinos kulturi. Koncert ansambala „Lola“ i „Bulgare“ je, dodala je ona, podsećanje na zajedničko bogato kulturno nasleđe.

Povezani tekstovi