Objavljena selekcija 16. Joakim Festa u Kragujevcu 1Foto: promo

Dramaturškinja i dramska spisateljica Branislava Ilić, selektorka ovogodišnjeg, 16. po redu kragujevačkog Međunarodnog pozorišnog festivala – Joakim Festa objavila je i obrazložila svoju selekciju u Knjaževsko-srpskom teatru.

U njenom izboru od 7. do 14. oktobra na repertoaru festivala biće sedam predstava sa eks JU prostora. Po njenoj zamisli „može li festival da ispriča priču?” (a, koja nije samo o koroni) na repertoaru festivala su se našle predstave: „Upotreba čoveka” po romanu Aleksandra Tišme u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Lješevića (koprodukcija Novi Tvrđava Teatar, Grad teatar Budva/Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinihaz) i Est West Centar iz Sarajeva; „Naš magacin” („Naše Skladište”) Tjaše Mislej u režiji Mateje Kokol (Prešernovo gledališče iz Kranja – Slovenija); „Kao da kraj nije sasvim blizu” Maje Pelević u režiji Nikole Zavišića (BITEF Teatar); „Moj glas” Nine Plavanjac u režiji Marjana Neća (Makedonski naroden teatar iz skoplja – Severna Makedonija); „Bludni dani kuratog Džonija” po romanu Filipa Grujića u dramatizaciji Dimitrja Kokanova i režiji Jovane Tomić (Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz); „I konje ubijaju zar ne” po romanu Honora Mekoja, dramatizacija i režija Martin Kočovski (Makedonski naroden teatar Bitola – Severna Makedonija) i „Sedam strahova” po romanu Selvedina Avdića u dramatizaciji Emine Omerović i Selme Spahić (potpisuje i režiju) u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u koprodukciji sa 20. Festivalom bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. (Bosna i Hercegovina).

Po mišljenju selektorke ovaj izbor bi bio potpuniji u koncepcijskom zaokruženju selekcije da su u njemu još dve predstave: „Moj muž” u režiji Ivane Đilas (Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane) i „Teorije zavere” autorskog projekta Filipa Jurijevića, Marine Lisjak i Marine Pejnović Satiričnog kazališta „Kerempuh” iz Zagreba koje nisu u mogućnosti da igraju na kragujevačkom festivalu, prva zbog tehničkih (ne)mogućnosti scene a druga zbog angažovanosti ansambla u tom periodu.

Članice žirija na 16. Joakim Festu su: Nada Kokotović, rediteljka i koreografkinja (predsednica žirija), Jasmina Dimitrijević, glumica i pesnikinja Radmila Petrović. Plakat festivala sa sloganom „Život posle” osmislila je Milena Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari