Od danske aristokratije do nepriznatih emocija finskih muškaraca 1Foto: Stanislav Milojković

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ održaće se 16. put od 21. do 24. decembra u Kombank dvorani, najavili su danas organizatori ove i u svetu jedinstvene a beogradskoj publici omiljene filmske manifestacije.

„Naš slogan ‘Novi evropski bioskop’ ovoga puta smo, svesni velikih promena koje menjaju životne okolnosti u čitavom svetu, preimenovali u ‘Bioskop nove realnosti – samo za posebno obazrive'“, kažu sa festivala.

Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnijih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog, „Gunda“, ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju.

Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom vodi nas „Gorka ljubav“, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem „Don Žuan“ o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona.

Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu „Novi Rejksmuzej“, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja.

Njen najnoviji film „Moj Rembrant“ je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i nadmetanja od kojih vam se zavrti u glavi.

Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina, neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu – filmu „Još jedan tango“.

Francusko-češko-argentinsko-austrijska koprodukcija „Solo“ je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Festival zatvara finski „Najsrećniji čovek na Zemlji“, koji otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca, pričajući pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari