Od inženjerske misli do materijalizacije: Kako se gradi brod - monumentalni rad Nine Ivanović osvanuo na fasadi „Mašinca“ 1Foto: Nina Ivanović

Povodom obeležavanja 75 godina Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, Nina Ivanović je izradila umetnički rad pod nazivom „Brod (sekcija 1101)” koji je postavljen na fasadi zgrade Stare toplane Mašinskog fakulteta (Ivankovačka 5–7).

Na ovom monumentalnom radu prikazan je proces izgradnje broda, koji se započinje i ispraća radom inženjerki i inženjera brodogradnje.

Iako on podrazumeva i faze koje mu prethode – od ideje preko projektovanja i razrade tehničke dokumentacije, ali i one koji dolaze posle – završna obrada, opremanje, porinuće i eksploatacija, procesom izrade broda u brodogradilištu se njegova veličajnost i kompleksnost, koja do tada postoji kao inženjerska misao, konačno materijalizuje.

Saradnja između Katedre za brodogradnju i Nine Ivanović i ideja o nastanku umetničkog rada proistekla je iz želje da se kroz spoj umetnosti i inženjerstva približe brodogradnja i savremeno likovno stvaralaštvo.

Postavljanjem umetničke instalacije u javni prostor na fasadi zgrade u kojoj se nalazi Katedra, posetioci i prolaznici imaju priliku da se zainteresuju za brodograđevnu praksu, dok studenti i nastavnici prepoznaju detalje i konkretne elemente s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Od inženjerske misli do materijalizacije: Kako se gradi brod - monumentalni rad Nine Ivanović osvanuo na fasadi „Mašinca“ 2
Foto: Nina Ivanović

Tokom istraživanja, umetnica Nina Ivanović je posetila Katedru za brodogradnju, brodogradilište, razgovarala sa inženjerima i tehničarima, upoznala procese i faze projektovanja i proizvodnje, te osetila atmosferu koja vlada u velikim proizvodnim halama.

Kroz istraživački proces je stekla uvid u to kako izgleda brodograđevna praksa, ali i izučavanje brodogradnje u Srbiji danas, a potom je to znanje prenela na crtež po kome je nastao finalni umetnički rad.

On je izrađen u autorkinoj osobenoj tehnici, koja se nalazi između crteža, skulpture i instalacije.

Ivanović je tehniku izrade prostornih crteža razvijala od početka svog stvaralaštva, a motivi koje obrađuje su vezani za prirodne i urbane pejzaže, osvrćući se na prikaze svakodnevnice, radnika i ekološke teme. Rad „Brod (sekcija 1101)” je njeno najveće delo u javnom prostoru.

O autorki:

Nina Ivanović je diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz grupne i samostalne izložbe, letnje škole, domaće i internacionalne radionice.

Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2009), nagrade iz Fonda Vladimir Veličković (2014) i nagrade 57. Oktobarskog salona (2018).

Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada „Pejzaži” u italijanskom gradu Vitorio Veneto u okviru izložbe „1918. Quando scoppia la pace” (2018) i svetlosne instalacije „Perači prozora” na prozorima Kulturnog centra Beograda (2019).

Od inženjerske misli do materijalizacije: Kako se gradi brod - monumentalni rad Nine Ivanović osvanuo na fasadi „Mašinca“ 3
Foto: KCB Nina Ivanović

Suosnivačica je Umetničkog kolektiva U10, tima koji od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10. U svom radu bavi se svakodnevnicom kroz različite medije poput crteža, fotografije i žičanih instalacija. Živi i radi u Beogradu. U autorskoj ekipi Brod (sekcija 1101)” učestvovali su: kustoskinja: Sanda Kalebić, rukovodilac ispred Katedre za brodogradnju: doc. dr Stefan Rudaković, stručna saradnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari