Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža“ u Galeriji DOTS 1Foto: Liroj Niman, 1952/Promo

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža” biće otvorena u petak, 18. novembra u 19 časova u Galeriji DOTS (privremeni prilaz iz Dunavske 2a). Izložba objedinjuje skice i crteže pedeset umetnica i umetnika iz celog sveta na izložbi koja pruža nesvakidašnji uvid u mikrokosmos stvaralačkog uma kroz proces crtanja.

U pokušaju da daju odgovore na temu stvaralačkog unutrašnjeg dijaloga, umetnici poput Džaspera Džonsa, Kare Volker, Kiki Smit i drugih, izlažu svoje crteže na nesvakidašnji način, kao da su u sopstvenom ateljeu.

Pored radova umetnika koji se nalaze u kolekciji LeRoy Neiman Centra za grafiku pri Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, izložba prikazuje i lokalnu umetničku scenu u selekciji kustoskog tima Galerije DOTS. To su umetnice i umetnici mlađe generacije Jelena Bulajić, Bogoljub Đoković, Nina Ivanović, Nemanja Nikolić, Nikola Radosavljević, Teodora Rakidžić, Jelena Sredanović, Ivan Šuković i Ivan Šuletić, koji kroz svoje stvaralaštvo istražuju polje crteža.

Za razliku od umetničkih dela koja su stvorena za javnu ili komercijalnu upotrebu, ovaj raznoliki niz dela uključen u izložbu „unSEEN” otkriva autentičnost koja postoji u ličnim prostorima i koja je sakrivena od oka javnosti, kao što su blokovi za skiciranje i ateljei umetnica i umetnika. Ideja ove izložbe nije da prikaže završene, doterane proizvode tradicionalnih umetničkih izložbi, već naprotiv, autentične, nefiltrirane početke onoga što se kroz crtež beleži.

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža“ u Galeriji DOTS 2
Kara Volker, 2005 i Dzasper Dzons, 2012/Promo

Izložba „unSEEN” je deo međunarodnog projekta „Draw” koji je još 2012. godine započeo svoje putovanje po raznim umetničkim insitucijama u svetu. Koncept međunarodnog projekta „Draw” je nastao otkrićem nekoliko blokova za skiciranje za koje niko nije znao da postoje, a koji su pronađeni u njujorškom ateljeu pokojnog ilustratora Liroja Nimana nakon njegove smrti. Jasna razlika između crteža koji prekrivaju stranice bloka za skiciranje u periodu od 1949. do 1952. godine i karakteristično šaljivih prikaza Nimanove „Amerikane” je drastična i obiluje neskladom.

Sam Niman je javno tvrdio da u svom radu ne pokušava da zadire mnogo dublje od površine. Međutim, u ovim blokovima za skiciranje, nema blještavih, impresionističkih ilustracija poznatih ličnosti i mesta. Umesto toga, nalazimo mračne dubine carstva demona, mutiranih čudovišta i mitskih zveri koji otkrivaju potpuno drugačiju, skrivenu stranu čuvenog umetnika. Ovo otkriće pokreće pitanje koliko još takvih blokova za skiciranje postoji i kuda umetnica ili umetnik ide u odsustvu spoljnih pritisaka, očekivanja i interpretacija.

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža” je nastala u saradnji Centra za grafiku „Liroj Niman“ pri Kolumbija univerzitetu iz Njujorka i Galerije DOTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari